15. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi

13.07.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız, 15. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in davetlisi olarak "Bağlantısızlar Hareketi Özel Konuğu" sıfatıyla katılmak üzere 14-15 Temmuz 2009 tarihlerinde Şarm El Şeyh'i ziyaret edeceklerdir.

Dünyanın her bölgesinden 118 ülkeyi biraraya getiren Bağlantısızlar Hareketi, Türkiye'nin önem verdiği "etkin çok taraflılık" anlayışının küresel boyuttaki temsilcilerinden ve uygulayıcılarından biri konumundadır.

Türkiye, Bağlantısızlar Hareketi'ne atfettiği önem kapsamında, son yıllarda Hareket'in üst düzey toplantılarına "Konuk Ülke" sıfatıyla katılmaya başlamıştır. Nitekim, 2006'da Havana'da düzenlenen 14. Zirve'ye Başbakan Yardımcısı düzeyinde iştirak edilmiş, geçtiğimiz yıl Tahran'da yapılan Dışişleri Bakanları toplantısına da Dışişleri Bakanı seviyesinde katılım sağlanmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın 15. NAM Zirvesine katılımları, ülkemizin NAM toplantılarına Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk iştiraki olması bakımından ayrı bir önemi haizdir.

Bilindiği üzere, Türkiye, Afrika, Latin Amerika ve Uzak Asya ülkeleriyle ilişkilerini ve işbirliğini her alanda geliştirme, çeşitlendirme ve derinleştirme politikası izlemektedir. Bu politikamıza, bilhassa BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği adaylık kampanyamız sırasında ivme kazandırılmıştır.

Bu çerçevede, Sayın Cumhurbaşkanımızın 15. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne iştirakleri, yıl başından bu yana BM Güvenlik Konseyi üyesi olan ülkemizin sözkonusu politikasını daha ileri bir noktaya taşımasına da hizmet edecektir. Aynı şekilde Sayın Cumhurbaşkanımızın, çok sayıda ülkenin Devlet ve Hükümet Başkanı düzeyinde temsil edileceği Zirve'de, muhataplarıyla görüşmeler gerçekleştirerek, ikili, bölgesel ve uluslararası konuları değerlendirmelerine vesile olacaktır.
Yazdır Paylaş Yukarı