Basın Açıklaması

08.07.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Bazı tutuklu ve hükümlülerin hapis cezalarının kaldırılması talebiyle basın ve yayın organlarında yer alan haber ve yorumlar sebebiyle aşağıdaki hususların yeniden açıklanmasına gerek görülmüştür.

Daha önce yapılan açıklamalarda da belirtildiği üzere, Anayasanın 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendine göre "sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak" Cumhurbaşkanının yürütme alanına ilişkin görev ve yetkileri arasında bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanlarının bu yetkisi sadece hürriyeti bağlayıcı cezaların hafifletilmesi veya kaldırılması ile ilgili olup kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı olmayan tutuklular hakkında bu yetkinin kullanılması Anayasal olarak mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, Cumhurbaşkanları bu yetkilerini, kendiliğinden değil, hükümlünün söz konusu şartlara uyup uymadığını belirleyen Devlet hastanesince verilen sağlık kurulu raporu ve bunu teyid eden Adlî Tıp Kurumu raporlarına dayanan Adalet Bakanlığının ilgilinin dosyasını Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğine sunması üzerine kullanmaktadır.

Affa ilişkin söz konusu prosedür ise, hükümlünün veya avukatlarının ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı müracaat üzerine savcılıklar tarafından yürütülmekte ve bu şekilde tekemmül ettirilen dosyalar Cumhurbaşkanının takdirine sunulmaktadır. Af talebinde bulunanların durumları Cumhurbaşkanlığında dosya üzerinden ve raporlarında yer verilen bilgilere göre değerlendirilmektedir.

Bu sebeple, basın ve yayın organlarında isimleri geçen, ancak yukarıda belirtilen işlemlerinin tamamlanmaması ve dosyalarının Cumhurbaşkanlığına intikal ettirilememesi sebebiyle durumları Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından değerlendirilemeyen bazı kişilerin cezalarının kaldırılması için Sayın Cumhurbaşkanımıza çağrıda bulunmanın kamuoyunu yanlış yönlendirdiği düşünülmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Yazdır Paylaş Yukarı