Singapur Cumhurbaşkanı S. R. Nathan ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

10.06.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Değerli basın mensupları;
Singapur Cumhurbaşkanı Sayın Nathan'ı Türkiye'de misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.
İlk kez bir Singapur Cumhurbaşkanı Türkiye'yi ziyaret etmektedir. Üstelik bu ziyaret, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 40. yıldönümüne rastlamaktadır. Bu bakımdan da anlamlıdır. Tekrar Sayın Cumhurbaşkanı'na, değerli bakanlara ve heyetine Türkiye'ye hoşgeldiniz diyorum.
Kendileri fevkalade tecrübeli ve saygın bir devlet adamıdır. Singapur'un tarihi yenidir biliyorsunuz. Singapur'un kuruluşunda, bugünkü bu noktaya gelişinde çok büyük katkıları olan bir kişidir.
Singapur, kısa süre içerisinde çok büyük başarılar elde etmiş, hatta kendisinden çok daha büyük ülkelere örnek olacak bir ekonomik büyüklüğe, organizasyon kabiliyetine ve ihracat merkezli büyük bir ekonomiye sahip olma bakımından da örnek olmuş bir ülkedir.
Türkiye ile Singapur arasında ilişkiler mükemmel bir şekilde cereyan etmektedir. Ticari ilişkilerimiz de son yıllarda büyük bir ivme kazanmıştır. Son 4-5 yıl içerisinde ticaretimiz 200 milyon dolardan 1 milyar dolara ulaşmıştır. Singapur ile Türkiye arasında ilişkilerin daha da gelişmesi için bugün Sayın Cumhurbaşkanı ve değerli heyetiyle güzel görüşmelerde bulunduk.
İnanıyorum ki bu ziyaret yeni bir sayfa açacaktır. Birbirimizi tamamlayan ekonomik avantajlarımız söz konusudur. Türkiye'deki yatırım ortamının değişmesinin en çok farkında olanlardandır Singapur da. Sadece iki ülke arasında değil, üçüncü ülkelerde de ortak iş yapma niyetlerimizi tekrar gözden geçirdik.
Singapur bildiğiniz gibi Asya'nın önemli üyelerinden birisidir. Türkiye ile Asya arasında ilişkilerin geliştirilmesi -özellikle serbest ticaret anlaşması imzalanması gibi- bu konularda da güzel görüşmelerde bulunduk.
Türkiye ve Singapur birbirini daima desteklemektedir. Turizm, kültürel faaliyetler, diğer konular da yine hep ilgi alanımıza girmektedir. Bütün bu konularda da ilişkilerin geliştirilmesine çok çok önem veriyoruz.
İkili ilişkilerimizin dışında, gerek Asya bölgesini ilgilendiren gerek bu bölgeyi ilgilendiren diğer stratejik konuları da gözden geçirme fırsatını bulduk.
Sayın Cumhurbaşkanı'na ben tekrar Türkiye'ye hoşgeldiniz diyorum. Türkiye'de bulundukları süre içerisinde İstanbul'a da gidecekler. Ayrıca bir iş konseyi kuruldu Türkiye ile Singapur arasında. İlk defa bu da gerçekleşti. Türk ve Singapurlu işadamları bir araya gelince, inanıyorum ki her iki taraf için de faydalı olan, çıkarımıza olan ekonomik faaliyetleri gerçekleştireceklerdir. Bunu da destekliyoruz.
Bu ziyaretin önemli bir ziyaret olduğunun altını tekrar çiziyor, kendilerine tekrar hoşgeldiniz diyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı