Dünya Çevre Günü

05.06.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"İnsanın refah ve mutluluğunda temel rol oynayan değerlerden biri de, hiç şüphe yoktur ki çevredir. Sağlıklı bir çevre, güçlü ve zinde bir toplum oluşturmanın önceliklerinden olup, en önemli insan haklarındandır.
Bizlere bütün imkanlarını sunan doğayla ahenk içinde yaşamak zorundayız. Yerküremizin dışında yaşayacağımız başka bir alan olmadığını unutmamalıyız.
Yaşadığımız gezegene sahip çıkmak, korumak ve doğal dengeyi bozmadan yeni nesillere güzel bir dünya bırakmak insanlığın ortak gayesi olmalıdır. Bugün dünyamız küresel ısınma, çölleşme, kuraklık gibi ciddi çevre sorunlarıyla karşı karşıyadır.
Sınıraşan boyutlarıyla tüm insanlığı tehdit eden bu sorunlarla mücadele etmek, şüphesiz uluslararası işbirliğini zorunlu kılmaktadır.
Türkiye, çevre konusunda başlatılan uluslararası girişimlere büyük destek vermektedir. Son yıllarda bu alanda atılan adımları ben de memnuniyetle takip ediyorum.
Ülkemizin uzun süredir gündemde olan Kyoto Protokolü'ne taraf olması, çevre konusundaki duyarlılığımızı da gösteren önemli bir gelişmedir. Protokol, çevre sorunlarının çözümü, iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir bir kalkınmanın uygulanması konusunda ülkelere önemli sorumluluklar yüklemektedir.
Türkiye konunun tüm paydaşlarının katkısıyla, öncelikle vatandaşlarının sağlığı ve refahı için, ekonomik ve toplumsal kalkınmasına zarar vermeden gereken adımları atmaktadır ve atmaya devam edecektir.
Dünyanın en önemli çevre sorunlarından olan ve küresel ısınmayı tetikleyen sera gazlarının salınımının azaltılması konusunda tüm ülkeler sorumluluklarını yerine getirmek durumundadır.
Çevre sorunlarını, eğitim, sağlık gibi ülkemizin en öncelikli konularından görüyorum. Bu alanda yapılan çalışmaları destekliyor, yakından takip ediyor ve himayeme alıyorum. Düzenlenen faaliyetlere, toplantılara mümkün olduğunca katılmaya çalışıyorum.
Sivil toplum örgütlerinin çalışmaları, medyamızın çevre konusundaki duyarlılığı, çocuklarımızda önemli bir çevre bilincinin oluşmaya başlaması bizleri gelecek adına umutlandırmaktadır.
Ayrıca yenilenebilir enerji kaynakların kullanımındaki artış, ağaçlandırma çalışmalarının hızlandırılması gibi olumlu adımlar da memnuniyet vericidir.
Çevre konusundaki çalışmalara büyük önem verdiğimi ve desteklediğimi bir kez daha vurgulayarak, insanların doğayla barışık, daha yeşil bir dünyada kardeşçe, barış içinde yaşaması umuduyla Dünya Çevre Günü'nü kutluyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı