Kırgızistan Cumhurbaşkanı ile Birlikte Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

27.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Değerli Basın Mensupları,
Az evvel Kırgızistan Cumhurbaşkanı, değerli kardeşim Sayın Bakiev ile hem başbaşa, hem de heyetler arasında çok güzel, faydalı, görüşmelerde bulunduk. Cumhurbaşkanı, değerli kardeşim, kendisinin de konuşmasında özetlediği gibi; birçok konuları ele aldık. Ama her şeyden önce bir kez daha sizin huzurunuzda da Sayın Cumhurbaşkanı'na teşekkür ediyorum; gerek şahsıma, gerek heyetime gösterilen misafirperverlik için. Ata yurdumuz Kırgızistan'ı ve Kırgız topraklarını ziyaret ediyor olmaktan ve burada buluşmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu vesileyle de Türk halkının sevgilerini, muhabbetlerini Kırgız kardeşlerime de duyurmak istiyorum.
Görüşmelerimizde ilişkilerimizi geniş bir şekilde ele aldık. Siyasi ilişkilerimizin gayet iyi gittiğini, karşılıklı dayanışma içerisinde olduğumuzu, uluslararası kuruluşlarda hep birbirimizi desteklediğimizi gördük. Bundan büyük bir memnuniyet duyduk. Görüşmelerimizde her iki ülkenin gerek bölgesel gerek uluslararası konularda da aynı doğrultuda düşündüğünü görmekten de büyük bir memnuniyet duyduk. Gerek ikili ilişkilerimizde gerek çok taraflı ilişkilerimizde hep istişare içerisinde, ortak çalışma azmi içinde olduğumuzu tespit ettik. Özellikle Afganistan'ın istikrarına çok önem verdiğimizi ve bu konuda her türlü yardımı yapmamız gerektiği kanaatini yine paylaştık. Ekonomik konularda ise ilişkilerimizi daha da güçlendirme, daha da ileriye götürme arzusu içerisinde olduğumuzu konuştuk ve bunu nasıl yapacağımızla ilgili detaylı görüşmelerde bulunduk. Özellikle iş adamlarının Kırgızistan'a yatırım yapmada çok istekli olduklarını bir kez daha değerli kardeşime ve heyetine anlattım.
Benimle birlikte çok sayıda iş adamı, yatırımcı da Kırgızistan'a bugün gelmiş durumda. Özellikle enerji konusunda, elektrik üretimi konusunda küçük ve orta büyüklükte santral yapma konusunda çok büyük potansiyel olduğunu bir kez daha tespit ettik. Eğitim alanında da işbirliğine çok önem verdiğimizi konuştuk. Bu konuda, özellikle üniversite ve ortaöğretim konusunda Türk okullarının katkılarını bir kez daha değerlendirdik. Manas Üniversitesi'nde bir teknopark kurulması konularını konuştuk. Kültür konularında da işbirliğimize çok önem veriyoruz. Cengiz Aytmatov sadece Kırgız değil, bütün Türk dünyasının çok büyük şahsiyetidir. Onun da kabrini ziyaret edeceğimi burada sizlere de duyurmak istiyorum.
Ancak şunu da ifade etmek istiyorum ki: Bu ziyaretimiz, ikili ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracaktır, yeni bir hız verecektir.
Temmuz ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Kırgız halkına ve Kırgızistan'a başarılar getirmesini ve hayırlı olmasını şimdiden temenni ediyorum. Bunun Kırgızistan'ın demokrasisini, olgunluğunu gösterecek şekilde cereyan edeceğinden de hiçbir tereddüdümüzün olmadığını paylaşmak istiyorum.
Bütün Kırgız kardeşlerime sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı