Kırgız Cumhuriyeti ve Tacikistan Ziyareti Dönüşlerinde Esenboğa Havalimanı'nda Basına Yaptıkları Açıklama

30.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Basın Mensupları,
Kırgızistan ve Tacikistan'a 26 Mayıs tarihinden bu yana gerçekleştirdiğim resmi ziyareti tamamlayarak yurda dönmüş bulunuyorum.
Böylece, tüm Orta Asya ülkeleriyle tarihten gelen güçlü bağlarımızın ve işbirliğimizin pekiştirilmesi için yeni bir adım daha atmış olduk.
Gerek Kırgız Cumhurbaşkanı Bakiyev, gerek Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman'la karşılıklı dostluk ve kardeşlik ilişkilerimize yaraşır şekilde çok güzel görüşmeler yaptık.
Bu çerçevede, ikili ilişkilerimizi etraflıca ele aldık. Siyasi ilişkilerimizin mükemmel düzeyini teyit ederek, ekonomik ve ticari işbirliğimizin geliştirilmesi imkanları üzerinde durduk.
Kırgızistan ve Tacikistan önemli su kaynaklarına sahip ülkelerdir. Dolayısıyla, görüşmelerimizde enerji ve tarım gibi alanlarda gerçekleştirebileceğimiz ortak projeleri de hep beraber değerlendirdik.
Aynı şekilde, başta Afganistan olmak üzere bölgesel ve uluslararası meselelere ilişkin ufuk turumuzda pek çok konuda görüşbirliği içinde olduğumuzu memnuniyetle müşahede ettik.
Aziz Kardeşlerim Bakiyev ve Rahman'dan samimi ve sıcak bir konukseverlik gördüm. Dostluk, kardeşlik ve işbirliği bağlarımızın gücünü her vesileyle hissettim.
Her iki ziyaretim de son derece faydalı ve verimli geçti.
Bu ziyaretlerimin en kısa sürede siyasi, ekonomik, kültürel, beşeri somut neticeler doğuracağına da inanıyorum.

Hem Bişkek'te, hem Duşanbe'de her iki ülkenin üst düzey yetkilileriyle de görüştüm. Kırgız Yüksek Meclisi'ne hitap ettim.
Heyetim de yeralan Sayın Bakanlarımız, Milletvekillerimiz, Bürokratlarımız da kendi muhataplarıyla yararlı temaslar da bulundular.
Başta Kırgızistan'daki Manas Üniversitemiz olmak üzere buralardaki resmi ve özel eğitim kurumlarını ziyaret ettim.
Eğitim alanındaki işbirliğimizin önemini böylece bir kez daha teyit ettik. Orada gördüğümüz eğitim çalışmalarından hepimiz büyük bir heyecan duyduk. Zira, eğitim alanındaki güçlü işbirliğimiz, halklarımızın kalıcı dostluğu ve kardeşliği için kurulan çok mühim bir köprü olmuştur.
Yine hem Bişkek'te, hem de Duşanbe'de iş dünyamızın değerli temsilcilerinin katılımıyla faydalı İş Konseyi toplantıları gerçekleştirdik.
Kırgız ve Tacik iş çevrelerinin bu toplantılara gösterdikleri yoğun ilgi, iş adamlarımızın, iş kadınlarımızın muhataplarıyla yüzyüze yaptıkları iş görüşmeleri, işbirliği potansiyelimizin büyüklüğünü açıkça ortaya koymuştur.
Benimle beraber 100'e yakın iş adamı bu seyahetlere katıldı. Hepsi de çok ilgiliydi. Orada iş forumundan önce yapılan görüşmelerde muhataplarıyla uzun uzun görüşmeler yaptılar. Bana 100 milyon dolar üzerinde bağlantılar yaptıklarını söylediler ve hepsi de çok memnun döndüler. Ama esas bundan sonra yapılabilecek çok büyük iş imkanları olduğunu da yerinde hepsinin görmesi de tabii önemliydi.
Özellikle enerji konularında, maden konularında çok büyük imkanların olduğunu hep beraber tespit ettik.
Kırgızistan ve Tacikistan'a gerçekleştirmiş olduğum ziyaretlerin, ikili ilişkilerimizin güçlendirilmesine olduğu kadar, bölgedeki barış, istikrar ve işbirliğine de katkıda bulunacağını değerlendiriyorum.
Bu ziyaretlerimin, ülkemizin çok boyutlu dış politikasının gücünü ve zenginliğini göstermesi bakımından da önemli olduğuna inanıyorum.

Dili biri, inancı bir, kültürü bir çok sayıda kardeşimizin yaşadığı Orta Asya ülkeleriyle sahip olduğumuz ilişkilere ve işbirliğine önümüzdeki dönemde de en yakın şekilde ilgi göstereceğimizi burada bir kez daha açıklamak isterim.
Hepinize teşekkür ediyorum.

Soru: Efendim, uçakta biraz önce bir açıklama yapmışsınız, Kürt sorunuyla ilgili, tarihi fırsat tartışmaları sürüyor. Ve siz Parlamento dışındaki partilerle de görüşebileceğinizi dile getirmişsiniz. Bu süreç nasıl başlayacak? Bu konuyla ilgili biraz ayrıntı verebilir misiniz?
Sayın Cumhurbaşkanımız: Siz takip ediyorsunuz, tartışılıyor. Şunun altını bir kez daha çizmek isterim, eğer terör, şiddet olursa, hiçbir şey olmaz. Bunu herkesin bilmesi tabi gerekir. Bu vesileyle bir kez daha bütün şehitlerimize de Allahtan rahmet diliyorum. Hep beraber Türkiye'de herkes yapıcı bir şekilde problemlerimize çözüm bulmak için uğraşıyor. Bütün siyasi partiler, iktidar, muhalefet, herkesin kolunu sıvadığı bir dönemde, terör, şiddet, bu işlerin önünde en büyük engeldir.
Soru: Efendim, Anayasa madde 104'e göre bir soru sormak istiyorum size. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile RTÜK Başkanı arasında, basın üzerinden istifaya dair bir polemik yaşanıyor. Bu konuda bir görüşünüz var mıdır, bir şey söylemek ister misiniz?
Sayın Cumhurbaşkanımız: Yani her tartışılan konuyla ilgili Cumhurbaşkanının bir şey söylemesi herhalde uygun olmaz. Sağ olun, teşekkür ediyorum hepinize.
Yazdır Paylaş Yukarı