Tacikistan Cumhurbaşkanı ile Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

29.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli basın mensupları, dost ve kardeş Tacikistan'da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Değerli Cumhurbaşkanı kardeşim İmamali Rahman'a bu davetinden dolayı teşekkür ediyorum ve bu davete icabet etmekten dolayı da büyük bir mutluluk duyuyorum.
Beraberimde çok büyük bir heyetle bugün Tacikistan'ı ziyaret ediyoruz. Heyetimde değerli bakanlarımız, milletvekillerimiz, Türkiye ile Tacikistan parlamentoları arasındaki dostluk grubunun başkanı ve üyeleri, bürokratlarımız ve çok sayıda da iş adamımız bana refakat etmektedir.
Bu ziyarete gerçekten çok önem veriyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ile daha önce defalarca hep görüşmüştük, en son Su Forumu için Türkiye'ye geldiğinde İstanbul'da çok güzel görüşmemiz olmuştu. Bugün de burada bulunmaktan büyük bir memnuniyet ve mutluluk duyuyoruz. Ayrıca geldiğimiz andan itibaren bize gösterilen hüsnü kabul ve konukseverlik için de ayrıca çok teşekkür ediyorum.
Biraz evvel değerli kardeşim Cumhurbaşkanı Sayın Rahman ile dostane bir havada yapıcı ve verimli görüşmelerde bulunduk. Aramızdaki tarihi bağlar ve müşterek değerler temelinde ikili ilişkilerimizi her alanda daha ileri taşımak için kararlılığımızı ve siyasi iradedeki görüşümüzü bir kez daha teyit ettik. Aynı şekilde gerek Türkiye'nin gerek Tacikistan'ın gündeminde önemli bir yer tutan terörizm, aşırı akımlar, yasa dışı göç, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, örgütlü suçlarla mücadele, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi konularındaki kararlılığımızı ve ortak tavrımızı da bir kez daha müşterek ifade ettik.
Türkiye ile Tacikistan arasındaki siyasi ilişkiler her bakımdan mükemmel bir şekilde devam etmektedir. Uluslararası platformlarda Türkiye ile Tacikistan birbirini daima desteklemektedir. Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ve birçok önemli kuruluşta görev alırken Tacikistan'ın desteğini daima görmüştür. Tacikistan da Türkiye'nin desteğini daima görecektir. Nitekim Şam'da, İslam Konferansı Dışişleri Bakanları toplantısının Duşanbe'de yapılma kararı alınmıştır. Bu toplantının önemli olacağına inanıyoruz. Türkiye bu konuda elinden gelen her türlü katkıyı verecektir. Yine Sayın Cumhurbaşkanı'nın söylediği gibi Tacikistan'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne girmesi konusunda da Türkiye elinden gelen katkıları ve desteği verecektir.
Ekonomik konularda da geniş bir şekilde görüşmelerde bulunduk. Türkiye ile Tacikistan arasındaki ticaret hacmi yarım milyar doları geçse de potansiyelin daha büyük olduğu kanaatindeyiz. Her iki ülkenin birbirine satabilecekleri çoktur bu açıdan ticaretin önünde engeller varsa onları kaldırmayı ve kolaylaştırmayı yine kararlaştırdık.
Ekonomik işbirliği alanında en büyük potansiyele, enerji konusundaki işbirliğine önem veriyoruz. Su, Tacikistan'ın en büyük zenginliklerinden birisidir. Türkiye ile Tacikistan su konusunda ortak politikalara sahiptir. Bu konuda yakın işbirliği içerisindeyiz. Son Su Konferansı'nda da bu konuda zaten ortak açıklamalarda bulunduk. Özellikle Tacikistan'ın sahip olduğu büyük kitle elektrik potansiyelini dikkate aldığımızda Türk işadamlarının buraya büyük yatırımlar yapabileceklerine inanıyoruz. Orta ve küçük ölçekte birçok santral kurulabilir. Türkiye bu konuda çok tecrübeli bir ülkedir. Aramızda bulunan işadamları bu konularla çok ilgilidirler.
Yine madenler konusunda, turizm konusunda, tarım konusunda Türk işadamlarının yatırım yapabileceğine inanıyoruz. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı ile beraber katılacağımız İş Forumu'nda da onları hep beraber teşvik edeceğiz.
Görüşmelerimizde kültürel konular ve eğitim konularını da konuştuk. Tacikistan ve Türkiye'nin çok ortak kültürel yanı vardır. Tarihten gelen birbirimize çok benzeyen görüşlerimiz vardır. Mevlana Celaleddin-i Rumi bunun en güzel örneğidir. Bu konularda da işbirliğini geliştireceğiz.
Eğitim konusu da yine çok önem verdiğimiz bir alandır. Tacikistan'daki Türk okullarına verilen destek ve güvenden dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye'deki üniversitelerdeki kontenjanlar arttırılmıştır bunun kullanılmasından da büyük bir memnuniyet duyacağız.
Aramızda imzaladığımız mutabakatlar ve biraz önceki anlaşmalar ilişkilerimizi daha ileri düzeye taşıyacaktır, bundan eminiz. Uluslararası ve bölgesel konularla ilgili de görüşlerimizi paylaştık. Afganistan'ın istikrarı ve huzuru sadece dünya için değil her şeyden önce Orta Asya için çok önemlidir. Afganistan ile 1400 km sınırı olan Tacikistan bu konuda daima hep yapıcı olmuştur. Türkiye de bu konuda daima yapıcı olmuştur. Afganistan ile olan tarihi bağlarından dolayı her türlü katkıyı Türkiye sağlamaktadır.
Son olarak Türk halkının, Tacik halkına olan sevgi ve muhabbetlerini iletiyorum. Ayrıca son sel felaketinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum ayrıca geçmiş olsun diyorum. Bu konuda da Türkiye, Tacikistan'a her türlü katkıyı sağlamakta kararlıdır. Bununla ilgili TİKA harekete geçmiştir.
Bu ziyaretimin Türkiye ile Tacikistan arasında yeni bir sayfa açtığına inanıyorum. Bize gösterilen konukseverliğe bir kez daha teşekkür ediyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı