İstanbul'un Fethi'nin 556. Yıl Dönümü

29.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, İstanbul'un fethinin 556. yıl dönümü mesajları aşağıda sunulmaktadır:
"İstanbul'un fethedilmesi, Türk ve dünya tarihi açısından büyük bir askeri zafer olmanın çok ötesinde anlamlar içermektedir.
Fetihten sonra İstanbul, Fatih Sultan Mehmet yönetiminde, farklı inanç ve kültürlerin uyum içinde birarada yaşamasını mümkün kılan bir hoşgörü merkezi durumuna gelmiş ve tüm insanlığa örnek olmuştur.
İstanbul, görkemli tarihi ve coğrafi konumuyla, farklı medeniyetleri, kültürleri, dinleri barındıran çokkültürlü yapısıyla, hayranlık uyandıran doğal güzellikleriyle, eşsiz bir şehrimizdir.
Yüzyıllar boyu Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan İstanbul bugün, modern, dinamik, güçlü Türkiye'nin vitrini, dünyaya açılan penceresidir. Geçmişte olduğu gibi bugün de bir cazibe merkezi olan İstanbul, üstlendiği öncü rolüyle, ülkemizin ekonomik, toplumsal, kültürel ve sanatsal hayatına yön vermektedir.
İstanbul'un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti olarak ilan edilmesi, şehrin uygarlık tarihindeki yerini gösteren, bir dünya metropolü olma konumuyla örtüşen bir gelişmedir. Bu, aynı zamanda kültürümüzün evrensel kültürle bütünleşme başarısını da ortaya koymaktadır.
Atalarımızın emaneti İstanbul'un, layık olduğu şekilde korunarak geliştirilmesi, tarihi-kültürel dokusu ve doğal güzellikleriyle geleceğe taşınması önemli bir sorumluluğumuzdur.
Hiç şüphem yoktur ki İstanbul, barışın, sevginin, kardeşliğin ve hoşgörünün hakim olduğu, insanların birarada yaşayabileceği bir dünyanın sembolü olarak, bütün ihtişamıyla yarınları kucaklayacaktır.
Bu düşüncelerle, İstanbul'un fethinin mimarı, büyük devlet adamı Fatih Sultan Mehmet'i ve fethin tüm kahramanlarını saygı ve rahmetle yadediyorum.
Milletimiz için çok büyük değeri olan İstanbul'un fethinin 556. yıldönümünde, tüm vatandaşlarıma selam ve sevgilerimi iletiyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı