Brezilya Cumhurbaşkanı Sayın Luiz Inacio Lula Da Silva Ülkemizi Ziyaretleri

20.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Brezilya Cumhurbaşkanı Sayın Luiz Inacio Lula Da Silva, 20-23 Mayıs 2009 tarihlerinde Sayın Cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak, Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunacaktır.

Konuk Cumhurbaşkanına ülkemizi ziyareti sırasında Brezilya Dışişleri Bakanı ile Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı'nın da dahil olduğu geniş bir heyet refakat etmektedir.

Brezilya Cumhurbaşkanı'nın ülkemizi teşrifleri, Brezilya'dan Türkiye'ye Devlet Başkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olması bakımından tarihi önem taşımaktadır.

Sözkonusu ziyaret vesilesiyle, 22 Mayıs 2009 Cuma günü Ankara'da gerçekleştirilecek resmi görüşmelerde Türkiye-Brezilya ikili ilişkilerinin yanısıra, çeşitli bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacak ve işbirliği alanlarının çeşitlendirilmesi imkânları ele alınacaktır.

Bu kapsamda, TPAO ile PetroBras arasında Karadeniz'de petrol ve doğal gaz sondaj çalışmalarına başlanılması amacıyla bir mutabakat belgesi Sayın Cumhurbaşkanları'nın huzurunda imzalanacaktır.

Cumhurbaşkanı Da Silva ve beraberindeki heyet, Ankara'daki resmi temaslarından önce İstanbul'da TOBB ve DEİK'in düzenledikleri Ortak İş Semineri'ne katılacak; ayrıca, İstanbul'un tarihi ve turistik yerlerini ziyaret edecektir.

Farklı coğrafyalarda bulunmalarına rağmen, ikisi de G-20 üyesi olan Brezilya ve Türkiye, ortak demokratik değerler çevresinde birleşen ve aralarındaki dostane ilişkilerin daha da ileriye taşınmasını arzu eden iki önemli bölgesel güçtür.

Brezilya Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyaretinin, bölgesinde ve dünyada ağırlığı giderek artan Brezilya ile ilişkilerimizin yoğunlaşmasına ve Latin Amerika ve Karayipler Bölgesine yönelik politikalarımızın geliştirilmesine ivme kazandıracağı değerlendirilmektedir.
Yazdır Paylaş Yukarı