Çek Cumhuriyeti'ne Yapılacak Resmi Ziyaret

28.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız, Cumhurbaşkanı Sayın Vaclav Klaus'un davetine icabetle, 29-30 Nisan 2009 tarihlerinde AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'ne resmi ziyarette bulunacaklardır.
İki ülke Cumhurbaşkanları'nın 29 Nisan 2009 tarihinde Prag'da gerçekleştirecekleri görüşmelerde, Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında mevcut ikili siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkiler ayrıntılı biçimde ele alınacak; bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacaktır. Resmi görüşmelerin hitamında, iki ülke arasında mevcut olan, 1992 tarihli Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşması'nın yeni ihtiyaçlara göre tadil edilmiş metni, Sayın Cumhurbaşkanlarının huzurunda imzalanacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanımız Prag'da ayrıca, Çek Temsilciler Meclisi Başkanı ve Başbakanı ile de görüşecekler; 30 Nisan Perşembe günü yapılacak Türk-Çek İş Konseyi Toplantısı'na Çek Cumhurbaşkanı Sayın Klaus ile birlikte katılacaklardır.

Bilgi Notu:

Türk-Çek siyasi ilişkileri sorunlardan uzak şekilde gelişmeye ve güçlenmeye devam etmektedir. Her iki ülke de yer aldıkları bölgelerin istikrar ve refahına etkin biçimde katkı sağlamaktadır. İki ülkenin uluslararası ve bölgesel meselelere yaklaşımları birçok konuda benzerlik arzetmektedir.
Aynı zamanda, NATO müttefiki olan Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında güçlü diyaloga dayanan dostane siyasi ilişkilerin yanı sıra, her geçen gün somut şekilde ilerleyen kapsamlı ekonomik, ticari ve kültürel ilişkiler mevcuttur.
Türkiye, Çek Cumhuriyeti'nin NATO'ya üyeliğini desteklemiştir. Çek Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa ülkeleri ve ülkemizin katılımıyla AB'nin genişlemesine destek beyan etmektedir.
Türk-Çek ilişkileri her alanda gelişmektedir. Dengeli seyreden ticaret hacmi 2008 yılı sonu itibarıyla 2 milyar ABD Dolarını aşmıştır.
İki ülke arasındaki karşılıklı yatırımlar özellikle son dönemde artmaktadır. Ağırlıklı olarak enerji, müteahhitlik, ilaç, inşaat, turizm ve takı sektörlerinde yatırımlar gerçekleştirilmiştir.
2008 yılında 159 bin Çek turist Türkiye'yi ziyaret etmiştir.
Orta Avrupa'nın en eski üniversitesi olan Prag'daki Charles Üniversitesi'nde mevcut 150 yıllık Türkoloji çalışmaları geleneğinin sürdürülmesini teminen bir Türkoloji Kürsüsü kurulmasına Türkiye tarafından destek verilmiştir.
Yazdır Paylaş Yukarı