Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Anand Satyanand ile Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

27.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Basın Mensupları,
Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Anand Satyanand ve muhterem eşlerini Türkiye'de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.
Türkiye bildiğiniz gibi sadece komşuları, çevresiyle değil; çok uzaktaki dostlarıyla ve mesafe olarak uzak olan, dünyanın her tarafındaki ülkelerle de ilişkilerini geliştirmek için gayret sarf eden bir ülkedir. Ve ayrıca Yeni Zelanda, Türkiye'nin geleneksel dostu olan bir ülkedir. Bu sebepten dolayı Sayın Genel Vali'nin Türkiye'yi ziyaretinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz.
Sayın Genel Vali'nin ziyareti ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırmıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasındaki Çanakkale Savaşları, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin tarihi boyutunu oluşturmaktadır.
25 Nisan 1915'te Gelibolu'da, birbirine uzak coğrafyalarda yer alan ülkelerimizin savaş koşullarında dahi centilmence başlayan ilk karşılaşmaları, saygıya dayanan, köklü ve kalıcı bir dostluğa temel oluşturmaktadır.
Ulusların ilk kez savaş meydanlarında tanışmalarının dahi, gelecekteki dostluğun temelini oluşturabileceklerinin tarihteki ilk ve tek örneği Çanakkale Savaşları'dır. Şüphesiz ki, bu anlayışın doğmasında ve oluşmasında Büyük Atatürk'ün sözleri çok büyük yol gösterici olmuştur.
Bugün memnuniyetle yine ifade ediyoruz ki; her iki ülke birbirine çok saygı duymakta, her sene Çanakkale Savaşları'nın yıldönümünde binlerce Yeni Zelandalı çok uzak mesafelerden Türkiye'ye gelmekte ve bu savaşın anısına saygı duruşunda bulunmaktadırlar. Bildiğiniz gibi, Avustralya'dan da çok sayıda kişi Türkiye'ye bu vesileyle gelmektedir. Bütün bu ziyaretler, Türkiye'ye olan saygının, dostluğun artmasına yol açmaktadır.
Çanakkale Savaşları'nın Türk tarihindeki yeri, anlamı, önemi de şüphesiz ki, bizler için çok büyüktür. Tarihimizin en önemli dönüm noktalarından birisidir. Biz de binlerce gencimizi o zaman vatan müdafaasında, bu savaşlarda kaybettik. Biz de aynı şekilde her sene büyük merasimlerle onların anısını tekrarlarız ve onlara saygımızı hiçbir zaman eksik etmeyiz.
Türkiye ile Yeni Zelanda, bu dostluk çerçevesi içerisinde birbirlerini her zaman uluslararası platformlarda desteklemekte, birbirlerine yardımcı olmaktadırlar. Sayın Genel Vali bu vesileyle ülkemizin farklı bölgelerini de gördüler. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz.
İnanıyorum ki bu ziyaret, iki ülke arasındaki siyasi-ekonomik ilişkilerin gelişmesine büyük bir katkı sağlayacak ve bu dostluk yeni nesillere bu şekilde aktarılacaktır.
Bu arada, bir şey ifade etmek istiyorum: Bugün sabah İstanbul'da hayatını kaybeden bir emniyet amirimizle bir vatandaşımızın ailelerinin acılarını paylaşıyorum. Hem kendilerine Allah'tan rahmet diliyorum, hem ailelerine, hem de bütün milletimize başsağlığı diliyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı