Bulgaristan'a Hareketlerinden Önce Esenboğa Havalimanı'nda Yaptıkları Açıklama

24.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Basın Mensupları,
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Sayın Parvanov'un davetlisi olarak, "Avrupa İçin Doğalgaz: Güvenlik ve Ortaklık" temasıyla düzenlenecek Enerji Zirvesi'ne katılmak, üzere az sonra Sofya'ya hareket ediyorum.
Ziyaretim sırasında bana Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Hilmi Güler de refakat edecek.
Yakın dostluk ilişkileri içinde olduğumuz komşumuz Bulgaristan'ın özellikle Avrupa ülkelerinin enerji güvenliğini ilgilendiren böyle önemli bir Zirve'ye evsahipliği yapmasından memnuniyet duyuyoruz.
Tüm kamuoyumuzun yakından takip ettiği üzere, doğalgaz tedariki konusu, bölgemizde bilhassa bu yılın başında yaşanan son gelişmelerin de etkisiyle, bir kez daha gündemin üst sıralarına yerleşmiştir.
Ülkemizin doğalgaz tüketimi de, ekonomik kalkınmamıza ve refah seviyemizin yükselmesine bağlı olarak, sürekli ve yoğun bir artış içindedir.
Türkiye, Doğu-Batı enerji koridoru olarak nitelendirilen güzergahta kilit bir role sahiptir.
Bu koridorda, Türkiye'nin katılımı ve katkılarıyla hayata geçirilen büyük projeler, petrol, doğalgaz boru hatları, ülkemizi dünya pazarları için daha da önemli bir enerji üssü haline getirmektedir.
Dolayısıyla, Sofya Enerji Zirvesi'ni, enerji güvenliği konusundaki mevcut meseleler hakkında üst düzey siyasi istişarelerde bulunulması ve Türkiye'nin doğalgaz ve enerji politikalarının bölge ülkelerinin kamuoylarına anlatılması bakımından önemli bir fırsat olarak görüyorum.
Doğalgaz alanında üretici, tüketici ve transit ülkeler arasındaki ortaklık ve diyalogun güçlendirilmesi amacıyla Zirve sonunda bir bildirinin yayınlanması da gündemdedir.
Aynı şekilde Zirve marjında, bazı mevkidaşlarımla ve katılımcı ülkelerin temsilcileriyle de ikili temaslar gerçekleştirerek görüş alışverişinde bulunmayı öngörüyorum.
Teşekkür ederim.

Soru: Dün akşamki resepsiyonda, Meclisteki resepsiyonda Sayın Başbakan, "Ermenistan ile Türkiye arasında bir anlaşma yok, paraf var" dedi. Bu konuda sizin düşünceniz nedir acaba?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Dün ben bu konuyla ilgili açıklamalar yaptım. Orada vardınız herhalde. Bütün bu yapılan çalışmalar, yoğun bir diplomasidir. Bu çalışma, hem Türkiye'nin hem Azerbaycan'ın, aynı zamanda tabii ki Ermenistan'ın, bölgede herkesin faydasınadır. Biz doğrusu her ikisi için de çalışıyoruz. Yine yakın takip ederseniz, bu konuyla ilgili, bölgede bu zikrettiğim ülkelerin dışında da büyük bir hareketlilik vardır. Rusya başta olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri, herkes çok yapıcı bir şekilde bütün gayretlerini birkaç kez artırmıştır. Ve bu bölgede daha geniş işbirliği, problemlerin çözümü, böyle bir iklim doğar diye ümit ediyoruz. Bütün gayretler bu çerçeve içerisindedir.

Soru: Dün Sayın Aliyev ile bir telefon görüşmeniz oldu. Bu görüşmenin de çerçevesini, yani Sayın Aliyev'in tavrı nasıldı, bu telefon görüşmesi nasıl bir çerçevede geçti?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Baştan kamuoyuna bu konularla ilgili yansıyan şeyler, doğru değil. Bazen kaynağı belli olmayan haberlerden veya gazetelerden alınan şeyler, buralarda büyütülüyor. Biz Sayın Aliyev ile bu son dönem içerisinde çok sık konuştuk. Hem görüştük, baş başa görüştük biliyorsunuz, birçok fırsatlar oldu. Hem de telefon görüşmelerinde uzun uzun konuştuk. Dolayısıyla hepimizin anlayışı şu: Bütün bu çalışmalar her iki ülkenin de çıkarına yapılan çalışmalardır; hem Türkiye'nin hem Azerbaycan'ın. O açıdan herhangi bir sorunu yok, anlayış gayet iyi, karşılıklı.

Soru: Bulgaristan'da bazı Osmanlı eserlerinin tadilatını Türk hükümeti üstlenmiş durumda. Ancak bu konuda sorun çıkartıldığına yönelik haberler ulaşılıyor elimize. Bu konu gündeminize gelecek mi, öyle bir şey var mı Bulgaristan ziyaretinde?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Bu biliyorsunuz, ikili bir ziyaretim değil ama, vakit olursa Bulgaristan Cumhurbaşkanı, sayın meslektaşımla da tabii ki görüşeceğim. Bunlar karşılıklı görüşülüyor, yapılıyor. Bir olumsuzluk olduğunu bilmiyorum doğrusu. Yani benim bilgim dışında varsa, vakıflar bilebilir. Biliyorsunuz Türkiye'de hem orada ortak tarihi eserler vardır. Bunların hepsinin restorasyonuyla ilgili güzel çalışmalar yapılıyor.

Soru: İzin verirseniz iki tane soru sormak istiyorum. Görev sürenize ilişkin bir tartışma var. Meclis'te bu konuda, siyasi partiler arasında bir uzlaşı aranacak. Sizin bu tartışmayı, nasıl gördüğünüzü sormak istiyorum, Köşk hukukçularının yaptığı herhangi bir çalışma var mı? Bir de Sayın Başbakan ile haftalık olağan görüşmenizi yapmadınız, gelecek hafta perşembeden öncesi için geçerli olmak üzere randevu talebi var mı?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Bu konuyla ilgili dün resepsiyonda da açıkladım. Benim herhangi bir çalışmam yok. Yani Çankaya'nın herhangi bir çalışması söz konusu değil. Bu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bir çalışmasıdır. TBMM, nasıl karar verirse, o gayet saygın bir karardır benim için. Diğer konu ise siz yakın takip edeceksiniz artık, biraz bugünlerde anlaşılan, daha çok takipçi olacaksınız.

Soru: Amerika Başkanı Obama, bugün beklenen konuşmasını yapacak, 24 Nisan Ermeni sözde soykırımı iddialarıyla ilgili tüm dünyaya bir mesaj vermesi bekleniyor. Siz bu konuşmayı nasıl bekliyorsunuz? Nasıl bir beklenti içindesiniz? Yeni mesajların tüm dünyaya ne getireceğini düşünüyorsunuz?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Türkiye'ye yaptığı ziyarette, bu konuları çok geniş konuştuk. Hem baş başa konuştuk, hem heyetler arasında hep konuştuk. O da bütün bu bölgenin, bütün bu sorunlarına daha çok vakıf oldu. Tahmin ediyorum ki, bütün bu iyi niyetli çalışmaları destekleyici istikamette olmaları gerekir. Demin de söylediğim gibi, onlar da yapıcı katkı veriyorlar, bu sorunların çözümü ve Kafkasya bölgesine, bu bölgede daha iyi bir iklimin oluşmasına.
Teşekkür ederim.
Yazdır Paylaş Yukarı