Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş Yıl Dönümü

24.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Anayasa Mahkemesinin kuruluşunun 47. Yıldönümü münasebetiyle yayınladıkları mesaj aşağıda sunulmaktadır:

"47 yıl önce 25 Nisan 1962 tarihinde kurularak görevine başlayan Anayasa Mahkememizin kuruluş yıldönümünü kutluyorum.

Anayasanın üstünlüğü fikrinden hareketle kanunların anayasaya uygunluğunun denetimini yapan anayasa yargısı, demokratik ülkelerde giderek yaygınlaşmakta ve yarım asır öncesine göre çok daha fazla ülkenin anayasasında yerini almış bulunmaktadır. Bu durum aynı zamanda anayasal demokrasi anlayışının günümüzde daha fazla kabul gördüğü ve kurumsallaştığı anlamına da gelmektedir.

Anayasa yargısına yer veren demokratik rejimlerde Anayasa Mahkemelerinin temel varlık sebebi ve aslî görevi, bireylerin hak ve hürriyetlerini teminat altına almaktır. Bu itibarla, Anayasa Mahkemelerinin hukukun üstünlüğünün sağlanmasında çok büyük bir önemi bulunmaktadır.

Güçlü bir anayasal demokrasi temelinde faaliyet gösteren Anayasa Mahkememiz de kurulmasından itibaren bu yönde önemli kararlar vermiştir.

Dünyada ortaya çıkan gelişmeler çerçevesinde önemli reformlar gerçekleştirilen ülkemizde, hukuk alanında da köklü reformlar hayata geçirilmektedir.

Üzerinde milletimizin kuvvetli bir mutabakat içinde bulunduğu Cumhuriyetimizin Anayasada belirtilen niteliklerinin korunarak hukuk sistemimizin geliştirilmesi ile demokrasi ve insan hakları standartlarımızın yükseltilmesinde Anayasa Mahkemesinin de değerli ve yol gösterici katkılarının olacağına inanıyorum.

Bu vesileyle, Anayasa Mahkememizin ve mensuplarının çağdaş bir çalışma ortamında görev yapmalarına imkân sağlayacak olan yeni hizmet binasının da hayırlı olmasını diliyorum.

47. kuruluş yıldönümünde Anayasa Mahkemesinin başta değerli Başkan ve üyeleri olmak üzere, raportörlerini ve tüm çalışanlarını kutlar ve başarılar dilerim."
Yazdır Paylaş Yukarı