Lübnan Cumhurbaşkanı Sayın Sleiman ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

21.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Lübnan Cumhurbaşkanı Sayın Michel Sleiman ile düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"Değerli Basın Mensupları,
Cumhurbaşkanı Sayın Michel Sleiman'ı ve beraberindeki heyet üyelerini Türkiye'de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanı değerli dostumuz Sayın Sleiman'ın bu ziyareti, tarihî bir öneme haizdir. Ülkelerimiz arasında bundan 54 yıl önce üçüncü Cumhurbaşkanımız merhum Celal Bayar'ın Lübnan'a gidişinden bu yana Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk resmi ziyaret olması açısından gerçekten önemlidir ve tarihîdir. Kendisine davetimi kabul ederek Türkiye'ye geldiği ve en üst düzeyde temas ve istişare imkânı sağladığı için teşekkür ediyorum.
Cumhurbaşkanı Sayın Sleiman'ın bu tarihî ziyaretinin, dost ve kardeş ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin daha da ileri götürülmesine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Tüm uluslararası kamuoyunun da gayet yakından takip ettiği üzere, Lübnan maalesef son yıllarda büyük acılar çekmiştir. Ancak Lübnan'ın tüm bu sıkıntı ve güçlüklere rağmen kısa dönemde yaralarını sarmayı başarmış olmasından samimi bir memnuniyet duyuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Sleiman'ın gerek ordu komutanı, gerek Cumhurbaşkanı olarak gösterdiği yoğun çabalar sonucunda Lübnan'da istikrar ve huzurun temin ve tesisi yönünde önemli adımlar atılmış ve ilerlemeler sağlanmıştır. Lübnan'daki 7 Haziran genel seçimlerinin de başarılı şekilde düzenleneceğine ve Lübnan'ın demokrasisine, barış ve istikrarına önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz ve bu vesileyle Lübnan'daki seçimlere gözlemci göndereceğimizi de burada duyurmak istiyorum.
Türkiye, Lübnan'ın kadim dostudur ve bu dostluğun gereklerini de her zaman yapmaktadır. Bildiğiniz gibi UNIFIL'e katkımız bu çerçevede gerçekleşmiştir ve sivil ve askerî katkılarımız güçlü bir şekilde devam etmektedir. Özellikle eğitim ve sağlık sektöründe bu katkılarımız, insani yardımlarımız yoğunlaşmaktadır.
Sayın Basın Mensupları,
Sayın Cumhurbaşkanı Sleimanla bugün hem baş başa hem heyetler arasında çok yararlı görüşmeler yaptık. Sizin de takip ettiğiniz gibi, bu anlayış çerçevesinde birçok anlaşmanın imzalanmasına şahitlik yaptık. Sadece siyasi ilişkilerimize değil, ekonomik ilişkilerimize de çok önem veriyoruz. Ticaretimizin, karşılıklı yatırımların, turizm faaliyetlerinin daha da çok gelişmesi için her türlü hukuki altyapıyı hazırlamada kararlıyız. Bu çerçevede Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalanması çalışmaları da yürütülmektedir. Lübnanla çok yoğun bir ticari ve ekonomik, geniş çaplı ilişki içindeyiz. Bunun en iyi göstergesi, önümüzdeki haftalarda, haftada 21'e çıkacak karşılıklı uçak seferleridir. Buna ilaveten 14 tane de ayrı kargo seferi başlayacaktır.
Ortadoğu'nun ve özellikle de Arap dünyasının eğitim açısından en gelişmiş olan bu ülkesiyle; yine kalkınma açısından, ekonomik açıdan, finans sektörü açısından, müteşebbis kabiliyeti açısından en gelişmiş olan bu ülkesiyle ilişkilerimizin tekrar daha da canlanmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz.
Ayrıca tabii başta Filistin-Arap meselesi olmak üzere, bölge konularının çözümü yönünde de çok yapıcı istişarelerde bulunduk. Bu yönde de yine Lübnan'la ilişkilerimiz ve istişarelerimiz güçlü bir şekilde devam edecektir.
Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu ziyaretinin tarihî bir ziyaret olması hasebiyle iki ülke arasında yeni bir sayfa açtığına inanıyorum ve kendilerine tekrar hoşgeldiniz diyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı