Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

17.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Basın Mensupları;
Somali Cumhurbaşkanı Sayın Şeyh Şerif Ahmed, resmi bir ziyaret çerçevesinde bugün misafirimizdir. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Kendilerine ve heyetindeki değerli bakanlara, değerli arkadaşlarına bir kez daha hoşgeldiniz diyorum.
Bu, Somali'den Türkiye'ye yapılan sadece ilk ziyaret değil, aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanı'nın Cumhurbaşkanı olduktan sonra yaptığı yine ilk ziyarettir. Yani bir ülkeye, dış ülkeye yaptığı ilk ziyarettir. Bundan dolayı da memnun oluyoruz.
Türkiye ile Somali arasında tarihten gelen ilişkiler vardır. Osmanlı Devleti döneminde tarihî ilişkiler vardır. Bundan dolayı daima Somali ve Türkiye dost ülke olmuştur, hep kardeş ülke olmuştur. O açıdan da ilişkilerimize daima önem vermişizdir.
Son, özellikle 20 yıla yakın bir zaman içerisinde Somali'de birçok sıkıntılar, iç kargaşalar ve belirsizlikler olmuş ve halk çok büyük sıkıntılar çekmiştir. Fakat son dönemlerde halkın da büyük bir arzusuyla Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Şeyh Şerif Ahmed ile Somali'de yeniden ümitler iyi şekilde yeşermeye başlamıştır. Böyle bir kritik dönemde Türkiye olarak kendisini davet ettik, davete icabet ettiler ve bugün biraz önce kendileriyle, heyetleriyle yaptığımız görüşmelerde, Somali ile ilgili çok daha fazla geniş bilgiler elde ettik ve düşüncelerimizi paylaştık.
Bildiğiniz gibi Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin geçici üyeliği vesilesiyle ayrıca sorumluluklar hissetmektedir. Yine aynı şekilde Afrika'ya duyduğu ilgi herkesin malumudur. Bu çerçeve içerisinde birinci elden bilgileri almak ve konuşmak, bütün uluslararası camianın çok önemli meselelerden birisi olarak gördüğü Somali konusunda yapıcı ve faydalı olmak için bu görüşmeleri yapmıştır. Ayrıca haritaya baktığınızda Somali'nin Aden Körfezi'nde ne kadar stratejik bir konumu olduğunu göreceksiniz.
Bütün önemli ticaret yolu oradan geçmektedir. Dolayısıyla kritik bir yerdedir Somali. Yine bu stratejik öneminden dolayı, ticaret yolları üzerinde olmasından dolayı ve yine oradaki belirsizliklerden dolayı korsan meseleleri, dünyanın gündeminde olduğu gibi Türkiye'yi de yakından ilgilendirmektedir.
Yine sizlerin de bildiği gibi Birleşmiş Milletler platformunda ihdas edilen Somali Korsanlık Temas Grubu'nun kurucusudur Türkiye ve bu çerçevede bir firkateynimiz, TCG Giresun isimli firkateynimiz bölgeye gönderilmiştir.
Bütün bu söylediğim olumsuzlukların giderilmesi için Somali'de güvenliğin sağlanması, hükümetin her şeye hâkim olması ve istikrarı sağlaması önemlidir.
Sayın Şeyh Şerif Ahmed'in hükümeti, böyle bir kararlılıkla başlamıştır göreve ve hem uluslararası camiadan, hem içeriden büyük bir destek vardır kendilerine.
Somali halkının acılarının sona ermesi ve orada güvenliğin sağlanması ile ilgili önemli adımlar atılmaktadır. Türkiye, Somali'ye bu konularda her türlü desteği verecektir.
Güvenlik güçlerinin kurulmasında, onların eğitiminde ve onların diğer imkânlarının karşılanmasında Türkiye'nin hep desteği olacaktır. Ayrıca Somali halkının en temel ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda da, insani yardımlar çerçevesi içinde TİKA elinden gelen her türlü yardımı Somali'ye yapacaktır.
Biraz önce imzalanan Teknik İşbirliği Anlaşması da buna imkân vermesi ve Türkiye'nin bu yardımlarının Somali'ye en iyi şekilde ulaşması için yapılmıştır. Ayrıca 23 Nisan'da Brüksel'de toplanacak olan Somali Donerler Konferansı'na da Türkiye katılacak ve katkı da sağlayacaktır. Zaten Sayın Cumhurbaşkanı da Türkiye'deki temaslarını bitirdikten sonra buradan Brüksel'e bu toplantıya gidecektir.
Ben tekrar kendilerine ve heyetine Türkiye'ye hoşgeldiniz diyorum. Kendilerinin başarılı olması için, Somali'de acıların dinmesi, güvenliğin, istikrarın sağlanması için bütün dünyayla birlikte Türkiye de elinden gelen her türlü katkıyı Somali'ye verecektir.
Yazdır Paylaş Yukarı