Bahreyn'e Hareketlerinden Önce Basına Yaptıkları Açıklama

14.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Bahreyn'e hareketlerinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:

"Değerli Basın Mensupları,
Bugün, dost ve kardeş ülke Bahreyn'in Kralı Hamad bin İsa El Halife'nin 2008 Ağustos ayında ülkemize gerçekleştirdiği ziyareti iade etmek üzere, iki günlük bir ziyaret için Bahreyn'e gidiyorum. Bu ziyaretim, 1999 yılından bu yana Türkiye'den Bahreyn'e gerçekleştirilen ilk Cumhurbaşkanı ziyareti olacaktır. Bu ziyarette bana Türkiye-Bahreyn KEK eşbaşkanı Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan, Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ ve Tarım Bakanı Sayın Mehdi Eker ile Parlamenterimiz, bürokratlarımız ve iş dünyamızdan bir heyet refakat etmektedir.
Türkiye ile Bahreyn arasında karşılıklı ortak tarihi ve kültürel değerlere dayanan ilişkilerin ulaşmış olduğu düzey memnuniyet vericidir. Ülkelerimiz arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerini her alanda daha da ileri götürmek ve geliştirmek arzusundayız.
Kral Hamad'ın liderliğinde Bahreyn'in izlediği dengeli ve gerçekçi bölgesel siyaset ile Bahreyn'in her alanda ülkemize yakın tutumundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bahreyn'deki temaslarım sırasında ikili ilişkilerimizin yanısıra, bölgesel konulardaki işbirliğimizin daha da ileri götürülmesi için önümüzdeki dönemde atılabilecek adımları ele alacağız.
Türkiye ile Bahreyn arasındaki toplam ticaret hacmi 403 milyon Dolardır. Mevcut potansiyel dikkate alındığında bunun yetersiz olduğu açıkça görülecektir. Bahreyn'le ekonomik işbirliğimizin derinleştirilmesi, ayrıca özellikle müteahhitlik hizmetleri başta olmak üzere, -ki burada altını çiziyorum, büyük müteahhitlik işleri vardır- çeşitli alanlarda iş imkânlarının artırılması ziyaretimizin öncelikleri arasındadır.
Ziyaretim sırasında ayrıca, Tarım Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı ile Turizm Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalanacaktır. Özellikle Sayın Bakanlar kendi alanlarında Türkiye'ye yatırım çekme açısından önemli görüşmeler yapacaklardır. Önemli yatırımcılarla, hem sağlık alanında, hem tarım alanında.
Türkiye Körfez bölgesiyle ilişkilerine ve bu bölgenin güvenliğine büyük önem vermektedir. Bahreyn'le, kurumsal ilişki oluşturduğumuz ve stratejik diyalog tesis ettiğimiz Körfez İşbirliği Konseyi çerçevesinde de bölgede barış ve istikrarın hâkim kılınması için işbirliği yapmakta olduğumuzu ayrıca ifade etmek isterim. Ama özellikle şunun altını çizmek isterim: Körfez İşbirliği Teşkilatı biliyorsunuz, Körfez'deki Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Umman'dan müteşekkildir. Bu ülkeler arasında bir işbirliği vardır. Aynı Avrupa Birliği'nde olduğu gibi, -o seviyede olmasa da- aralarında gümrük yoktur, ortak para birimine önümüzdeki kısa dönemde geçeceklerdir. Türkiye işte bu bölgeyle serbest ticaret anlaşması imzalamak için bir süreci işletmektedir, dört toplantı yapılmıştır. Ümit ediyorum ki, bundan sonraki beşinci toplantıda bu bitecektir. Bu, bütün bu bahsettiğim Körfez ülkeleriyle Türkiye'nin ayrıcalıklı bir ticari ilişki içerisine girmesi, mal satması, yatırım yapması anlamına gelmektedir. Bu açıdan özellikle Körfez İşbirliği'yle yaptığımız bu ilişkilere -ki Bahreyn onun bir üyesidir- çok önem veriyoruz.
Ziyaretim sırasında Kral Hamad bin İsa El Halife'yle görüşmemin yanısıra, Veliaht Prens Şeyh Salman bin Hamad El Halife'yi ve Başbakan Şeyh Halife bin Salman El Halife'yi kabul edeceğim. Ayrıca, Bahreyn Temsilciler Meclisi'ne hitap edeceğim ve Bahreyn'de yaşayan vatandaşlarımızla da biraraya geleceğim.
Teşekkür ederim."
Yazdır Paylaş Yukarı