Dünya Kadınlar Günü

07.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımlanmasını istedikleri mesajları aşağıda sunulmaktadır:
"Barış, huzur, hoşgörü ve sevgi dolu bir dünya hayalini tüm ülkelerin paylaştığı günümüzde, bu yönde ortak çabalar sürerken, özellikle kadın haklarının geliştirilmesi gündemdeki öncelikli yerini korumaktadır.
Kadınlar, huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir toplumun temel taşlarıdır. Varlıklarıyla hayatın her alanında fedakarlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınlarımız, sonsuz sevgi ve hoşgörüyle yetiştirdikleri nesillerle de geleceğimizin şekillendirilmesinde önemli rol oynamaktadırlar.
Türkiye kadın hakları alanındaki atılımlarıyla dünyada kendine önemli bir yer edinmiştir. Büyük Atatürk'ün öncülüğünde Cumhuriyet döneminde sağlanan ilerlemelerle kadın hakları konusunda bir sıçrama yaşanmıştır.
Son yıllarda da, gerçekleştirilen düzenlemelerle kadın hakları ve kadınların durumu ile ilgili olarak, eğitim, sağlık, çalışma hayatı, siyaset gibi hayatın temel alanlarında önemli iyileşmeler sağlanmıştır. Bu iyileşmenin daha da hızlandırılarak devam ettirilmesi elzemdir.
Ülkemizde, AB'ye üyelik sürecinde demokrasi ve insan hakları standartlarının yükseltilmesi ve bu bağlamda kadın haklarının geliştirilmesi amacıyla reformların kararlılıkla sürdürülmesi konusunda güçlü bir irade mevcuttur.
Toplum hayatındaki konumuyla her türlü övgüyü hak eden kadınlarımız, ülkemizin gelişme sürecinde öncü rol üstlenmiş, bilim, siyaset, eğitim, kültür-sanat ve iş dünyasında hepimizi gururlandıran büyük başarılar elde etmişlerdir.
Bu gurur tablosunun yanı sıra tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınların birçok sorunla mücadele ettiğini, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması amacıyla yapılan düzenlemelerin günlük hayatta uygulama alanı bulabilmesi için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini de dile getirmek zorundayız.
Esasen kadınların güçlendirilmesi, toplumun güçlenmesinin de temel unsurlarından birini teşkil etmektedir. Bu bağlamda, kadınların hayat şartlarının iyileştirilmesi, eğitim seviyelerinin yükseltilmesi, çalışma ve seçilme haklarının yaygınlaştırılması, toplumsal statülerinin güçlendirilmesi ve aile içi şiddet başta olmak üzere karşılaştıkları olumsuzlukların giderilmesi büyük önem taşımaktadır.
Kadınlarımızın haklarını öğrenmesi, onların takipçisi olması, geliştirilmesi yönünde çaba göstermesi, kadın-erkek tüm toplumun bunun gerekliliğine inanması ve cinsiyet ayrımcılığının sona ererek, tartışılan bir konu olmaktan çıkması arzumuzdur.
Kadınlarımıza yönelik ayrımcı, dışlayıcı ve şiddet içeren uygulamalar sona erdirilebildiğinde, tüm kız çocuklarımız eğitimin her seviyesinden yararlanabildiğinde, ülke yönetiminde daha çok kadınımız söz sahibi olabildiğinde geleceğe daha da güvenle bakabileceğimiz muhakkaktır.
Bu konuda devletimizin yanı sıra, kadın örgütlerinin, diğer sivil toplum kuruluşlarının ve basın yayın organlarının gayretleri büyük önem taşımaktadır.
Dünya Kadınlar Günü'nde sevginin, saygının en yücesini hak eden kadınlarımızı tebrik ediyor, daha adil ve cinsiyet ayrımcılığının sona erdiği bir dünya dileğimi yineliyor, selam ve sevgilerimi iletiyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı