Kenya Cumhuriyeti ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti'nden Dönüşlerinde Esenboğa Havalimanı'nda Yaptıkları Açıklama

23.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Kenya Cumhuriyeti ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti'ne gerçekleştirdiği ziyaret dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:

"Değerli basın mensupları,
Kenya ve Tanzanya'ya yaptığımız ziyaretleri tamamlamış ve yurdumuza dönmüş bulunuyoruz.
Bildiğiniz gibi bu, Türkiye'den, Afrika'nın bu bölgelerine yapılan ilk cumhurbaşkanı ziyareti olmuştur. Eğer Afrika'nın mağrip ülkelerini saymazsanız, bütün Afrika'ya yapılan ilk ziyarettir. Bu bakımdan tarihi bir anlamı olmuştur. Bildiğiniz gibi Türkiye'nin Afrika'ya açılım politikası vardır. Ve bu politikanın teyidi ve devam ettiğini göstermesi açısından da gayet faydalı geçmiştir.
Gittiğimiz yerlerde bütün heyetimiz büyük bir coşkuyla karşılanmıştır. Türkiye'nin itibarı, Türkiye'ye gösterilen sevgi ve dostluk çok yakın bir şekilde ifade edilmiştir, her ortamda.
Ziyaretimin siyasi, ekonomik, kültürel neticeleri olmuştur. Siyasi açıdan, Kenya ve Tanzanya, Afrika'nın en istikrarlı, güvenliğin en geçerli olduğu bölgelerinde hep itibarı olan ülkelerdir. Nüfusları da bu ülkelerin büyüktür. Kenya'da Cumhurbaşkanı Kibaki, Başbakan Odinga ve Tanzanya'da Cumhurbaşkanı Kikwete ile hem ikili hem heyetler arasında görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca bu ziyaretime Sayın Bakanlar, değerli kurumlarımızın temsilcileri hep katılmış, onlar da muhataplarıyla görüşmeler yapmıştır.
İnanıyorum ki bu ziyaretten sonra birçok seviyede ziyaretler olacaktır. Bildiğiniz gibi özellikle Afrika'da önemli gelişmeler söz konusudur ve dünyanın ilgi alanıdır. BM Güvenlik Konseyi'nin bütün meselelerinin yüzde 60'ı Afrika ile ilgilidir, daha önce de söylemiştim. Türkiye Güvenlik Konseyine üye olurken de 53 Afrika ülkesinin 50'sinin oyunu alarak seçilmiştir. Bu, Türkiye'ye olan güven ve Türkiye'ye karşı sevginin en açık bir işaretiydi. Dolayısıyla bu gezimiz her anlamda gayet manalı olmuştur.
Ve siyasi istişare açısından çok faydalı olmuştur. Bugünlerde Somali ile ilgili Sudan ile ilgili birçok önemli siyasi gelişmeler söz konusuyken, bu konularda çok yakın istişarelerde bulunulmuş ve birinci elden hep bilgiler alınmıştır.
Ekonomik açıdan ise gayet verimli geçmiştir. Bana birçok işadamımız refakat etmiştir. Türkiye'nin 109 tane seçkin iş adamı. Bunlar inşaat, inşaat malzemeleri, makine, mobilya, elektrik, elektronik, enerji dalında faaliyet gösteren şirketlerimizdir. Her iki ülkede de çok önemli görüşmeler yapılmış, iş bağlantıları yapılmış, 900'ün üzerinde Kenyalı ve Tanzanyalı iş adamlarıyla temaslar gerçekleştirmişlerdir. Ve birçok bağlantılar kurulmuştur.
Bildiğiniz gibi bu ülkeler gelişmekte olan ülkeler olduğu için çok büyük alt yapı faaliyetleri vardır ve alt yapılarını geliştirmek durumundadır. Özellikle müteahhitlik konularında firmalarımızın çok büyük bağlantılar yaptığını öğrenmekten büyük bir memnuniyet duydum.
Yine bildiğiniz gibi Kenya başkenti Nairobi'ye THY direk sefere başlamıştır, bu ziyaretimiz vesilesiyle. Ve Kenya ile Türkiye arasında her gün uçak seferleri, bu şekilde düzenli bir şekilde yapılacaktır. Bu da Afrika'nın bu bölgesini Türkiye'ye çok daha fazla yakınlaştıracaktır. Bunların neticelerini önümüzdeki günlerde çok daha fazla göreceğimize inanıyorum.
Ayrıca Türkiye, Afrika'nın sesi olmuştur, olmaya devam edecektir. Bu anlamda, Afrika'nın problemlerine yakın ilgi göstermektedir. TİKA'nın, Afrika'daki faaliyetleri, 37 ülkeye yayılmıştır. 37 ülkede TİKA insanı amaçlı faaliyetler yapmakta, projeler gerçekleştirmekte ve her ülke de TİKA'nın faaliyetlerini çok büyük bir takdirle karşılamaktadır. Sağlık alanında, eğitim alanında da güzel çalışmalar vardır. Özellikle gittiğimiz yerlerdeki Türk okullarının yerel yönetimler ve ilgili ülkeler tarafından ne kadar çok desteklendiğini görmekten de memnuniyet duydum. Sağlık alanında doktorlarımızın, birçok sivil toplum örgütlerinin, sağlık bakanlığının katkılarından büyük bir övgüyle bahsedilmiştir.
Bütün bunlar, Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkilerin çok daha güçlü bir şekilde gelişeceğinin işaretidir, adeta. Türkiye ile bu ülkeler birbirlerini yeniden keşfeder duruma gelmişlerdir. Bütün bunların siyasi, ekonomik getirileri çok büyük olacaktır. İnanıyorum ki Afrika'nın diğer ülkelerine de zamanı geldiğinde de ziyaretler yapılacaktır.
Bu gezimizden hem ben hem benimle beraber bu ziyarete katılan iş adamları büyük bir memnuniyetle dönmüştür.
Teşekkür ediyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı