Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Kikwete ile Görüşmelerinden Sonra Basına Yaptıkları Açıklama

23.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Kikwete ile düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"Sayın Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete,
Değerli basın mensupları,
Öncelikle Tanzanya'da şahsıma ve beraberimdeki heyete gösterilen, sıcak hüsnü kabulden dolayı bir kez daha başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere, herkese teşekkür ediyorum.
Bu güzel ülkede bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum ve bu vesileyle Türk halkının sevgilerini ve iyi dileklerini de Tanzanya halkına iletiyorum.
Bu ziyaretim Türkiye'den bu bölgeye yapılan, ilk Cumhurbaşkanı ziyareti olması açısından da bizim için gayet önemlidir. Ve inanıyorum ki bu ziyaretimle Türkiye ile Tanzanya arasında yeni bir sayfa açılmıştır.
Sayın Cumhurbaşkanı Kikwete'nin önderliğinde, Tanzanya'daki demokratik gelişmeleri, ekonomik reformları, büyük bir takdirle izliyoruz. Ve bu ülkedeki siyasi istikrar, oluşan güven ortamının, ekonomik kalkınmanın da en büyük itici gücü olduğuna inanıyoruz. Bunun bütün Afrika için örnek olmasını temenni ediyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı Kikwete'nin, Afrika Birliği dönem başkanlığı süresinde, Afrika'da barışın, güvenliğin ve refahın arttırılması yönünde gayretlerini de bütün dünya gibi biz de Türkiye'de büyük bir ilgiyle takdir ettik.
Sayın Cumhurbaşkanı ile gerek başbaşa gerekse heyetlerle görüşmede çok geniş konuları ele aldık. İkili ilişkilerimizi detaylı bir şekilde gözden geçirdik. Ve bunları nasıl daha ileriye taşıyabiliriz, hangi alanlarda daha çok işbirliği yapabiliriz, bütün bunları konuştuk.

Bu vesileyle, şunu da bir kez daha duyurmak isterim ki Türkiye, Tanzanya'da büyükelçilik açma kararı almıştır. Ve Sayın Büyükelçimizi de Sayın Cumhurbaşkanı'na takdim etme imkanı buldum, bu vesileyle.
Sayın Cumhurbaşkanı ile ticaretimizin arttırılması, yatırımların arttırılması, turizm gibi alanlarda, tarım, enerji, inşaat sektörü, bütün bu alanlarda, işbirliğini daha da geliştirme konusunda kararlılığımızı bir kez daha pekiştirdik ve teyit ettik.
Benim bu ziyaretime Türkiye'nin çok seçkin, 100'ün üzerinde iş adamı da katıldı. Onlar da kendi karşıtlarıyla yaptıkları toplantılarda, buradaki yatırım imkanlarını, gayet detaylı bir şekilde değerlendirdiler. İnanıyorum ki bu ziyaretten sonra ticari ve yatırım ilişkileri çok daha hızlı gelişecektir. Ve birçok Türk işadamının buraya yatırım yapacağını tahmin ediyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı ile bölgesel konularda konuştuk. Kendisinin engin tecrübesinden faydalanarak, bölge hakkında, komşu ülkeler hakkında, Afrika'daki siyasi gelişmeler hakkında, bizimle bilgilerini paylaştı. Bundan büyük bir memnuniyet duydum.
BM Güvenlik Konseyi'nin geçici bir üyesi olarak bu istişareye çok büyük ihtiyacımız olduğu kanaatindeyim. Ve bu istişareleri düzenli bir şekilde Tanzanya ile yapmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanına bir kez daha teşekkür ediyorum, BM Güvenlik Konseyi'ne seçilmemizde, verdikleri destek için.
Şunu da bir kez daha belirtmek isterim ki Türkiye Afrika'nın bütün meselelerine yakından sahip çıkacaktır. Ve BM'de Afrika'nın sözcüsü olacaktır.
Bu ziyaretimden büyük bir memnuniyetle ve çok güzel hatıralarla dönüyorum. İnanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanı da davetime kısa süre içerisinde icabet edecek ve kendisini Türkiye'de misafir etme imkanı bulacağız. Bir kez daha gösterilen bütün dostluğa teşekkür ediyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı