Tataristan Cumhurbaşkanı Sayın Şaymiyev'le Görüşmelerinden Sonra Basına Yaptıkları Açıklama

14.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Tataristan Cumhurbaşkanı Sayın Şaymiyev'le görüşmelerinden sonra basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"Sayın Cumhurbaşkanı,
Değerli Basın Mensupları,
Dost Rusya Federasyonu'nun kardeş Tataristan Cumhuriyeti'ni ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Tataristan Cumhuriyeti'ni ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan da ayrıca gurur duyuyorum.
Bu ziyaretim esnasında bana, eşime, sayın bakanlarımıza ve heyetimizin bütün üyelerine, başta Sayın Cumhurbaşkanı Şaymiyev olmak üzere bütün Tatar halkının gösterdiği yakın ilgiye ve dostluğa da teşekkür ediyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız baş başa ve heyetler arasındaki görüşmelerde ilişkilerimizi gözden geçirdik. Ticari ilişkilerimizi, karşılıklı yatırımları, kültür ilişkilerini, bilimsel alandaki ortak çalışmaları gözden geçirdik ve bütün bunlardan büyük bir memnuniyet duyduk. Daha ileri götürmek için de kararlılığımızı belirttik.
Kardeş Tatar halkıyla ilişkilerimiz, Rusya Federasyonu'yla işbirliğimizi de pekiştiren bir unsurdur. Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki gelişen ilişkiler sayesinde Türkiye ile Tataristan arasındaki ilişkiler de sağlam adımlarla gelişmeye başlamış, bu durum Türkiye-Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin gelişimine de genel olarak katkı sağlamıştır. Türkiye, Rusya Federasyonu'ndaki ilk başkonsolosluğunu Tataristan'ın Başkenti Kazan'da açmıştır. Bu da ilişkilerimizin ne kadar özel olduğunu gösteren en iyi işarettir. Bugün yaptığımız İş Forumu'nda iş adamlarımızın görüşlerini dinledik ve ticaretimizdeki hızlı gelişmeden memnuniyet duyduk. 2002 yılında sadece 17 milyon dolar olan ticaretin, bugün 2,5 milyar dolara ulaştığını görmekten de memnuniyet duyduk. Türk müteahhitlerinin Rusya genelinde olduğu gibi, Tataristan'daki çalışmalarıyla da gurur duymaktayız. Kazan'da Türk müteahhitlerinin pek çok eserleri bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a, herkese teşekkür ediyorum; Türk işadamlarına duydukları güven ve verdikleri destek için.
Rusya Federasyonu'nun Tataristan Cumhuriyeti uçak yapımında, helikopter yapımında, ağır kamyon yapımında ve özellikle petrokimyanın birçok ürünlerinde çok ilerlemiş ve çok ağırlığı olan bir ekonomiye sahiptir. Türk iş adamlarıyla bu yakın işbirliğinden büyük bir fayda görüyoruz ve bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz, bunu destekliyoruz.
Kültürel ve eğitim faaliyetlerine de çok önem veriyoruz. Türkiye'de çok sayıda Tatar öğrenci eğitim görmektedir, görmüştür. Ayrıca Kazan Devlet Üniversitesi çok seçkin bir üniversitedir. Buranın Türkoloji bölümü, en iyi Türkologları yetiştirmektedir.
Eminim ki bu ziyaretle yeni bir sayfa açılmıştır, ilişkilerimiz daha da gelişecektir. Tekrar, gösterilen yakın misafirperverliğe teşekkür ediyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı