Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Medvedev'le Görüşmelerinden Sonra Basına Yaptıkları Açıklama

13.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Medvedev'le görüşmelerinden sonra basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"Sayın Devlet Başkanı,
Değerli Basın Mensupları,
Dostumuz ve komşumuz Rusya Federasyonu'nu ziyaret etmekten mutluluk duyuyorum. Rusya Federasyonu'na gelişimizden itibaren şahsıma, eşime, değerli bakanlara ve ekibime gösterilen çok yakın misafirperverlik için teşekkür ediyorum. Bu vesileyle Sayın Devlet Başkanı Medvedev'in şahsında da Rus halkına, Türk halkının sevgilerini ve muhabbetlerini iletiyorum.
Sayın Başkan Medvedev görüşmelerimizi gayet güzel şekilde özetlediler. Gerek ikili gerekse heyetler arasındaki görüşmelerimiz gayet açık, samimi ve güçlü bir şekilde cereyan etti ve çok faydalı oldu.
İlişkilerimiz zaten çok boyutlu bir şekilde bir çok alanda devam etmekteydi. Biraz önce imzaladığımız deklarasyon okunduğunda görülecek ki, birçok alanda bu ilişkilerin daha da ileri seviyeye taşınması için karar verdik, siyasi iradelerimizi ortaya koyduk.
Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler 500 yılı aşan köklü bir tarihi geçmişe dayanmaktadır ve biz bu bölgenin iki önemli ülkesi olarak barışa, istikrara dostluğa ve karşılıklı işbirliğine de çok önem veriyoruz. Bunun neticesidir ki, ticaretimiz 30 milyar doları aşmıştır. Karşılaşılan bazı problemleri de iyi niyetle çözerek, inşallah bunun çok daha ileri düzeye, 40-50 milyar dolarlara ulaşacağına inanıyorum bu potansiyel var çünkü. İş adamlarımızın karşılıklı yatırımlarını destekliyoruz ve onlara her türlü kolaylığı karşılıklı gösteriyoruz. Burada da önemli rakamlara ulaşılmış vaziyettedir. Her sene Rusya'dan 3 milyona yakın turistin Türkiye'yi tercih etmesinden büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz. Eminim ki, Türkiye'de kendilerini evlerinde gibi hissediyorlardır. Bu sayının artmasına daima sevineceğiz.
Biraz önce Sayın Devlet Başkanı'nın bahsettiği konularda, bölgesel ve uluslararası meseleleri de gözden geçirdik ve bu konularda aynı doğrultuda benzer görüşlerimiz olduğunu görmekten büyük bir memnuniyet duydum.
Bu ziyaretim bir devlet ziyareti çerçevesinde geçmektedir. Ve inanıyorum ki, bu ziyaret ülkelerimiz arasında yeni bir sayfa açacaktır. Tekrar kendilerine gösterdikleri yakın misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum ve Sayın Medvedev'i ve eşlerini Türkiye'de ağırlamaktan da büyük bir memnuniyet duyacağımı burada ifade etmek istiyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı