Rusya Federasyonu'ndan Dönüşlerinde Esenboğa Havalimanı'nda Yaptıkları Açıklama

15.02.2009

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Dimitri Medvedev'in davetine icabetle 12-15 Şubat 2009 tarihleri arasında Rusya Federasyonu'na bir devlet ziyaretinde bulundum.
Bu ziyaret iki ülke arasında ilk devlet ziyareti olması bakımından ayrıca önem taşımaktadır.

Değerli meslektaşım Sayın Medvedev ile kapsamlı ve verimli görüşmelerde bulunduk. Bu görüşmelerde Rusya ile ikili ilişkilerde ve işbirliğinde çok boyutlu güçlendirilmiş ortaklık yönünde önemli ilerleme kaydedilmiş bulunmasını ve karşılıklı anlayış ve ortak çıkarlar temelinde kurulan işbirliğimizi ileriye götürme hususundaki irademizin ve arzumuzun örtüştüğünü memnuniyetle tespit ettik.

Paylaştığımız ortak coğrafyada, her iki ülkenin de ilgi alanına giren güncel ve önemli bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Bu bağlamda bölgesel ve uluslararası birçok konu ve sorunda yaklaşımlarımızın ve politikalarımızın birbirine benzeştiğini görmekten de ayrıca memnuniyet duyduk.

Devlet Başkanı Sayın Medvedev ile görüşmelerimiz sonunda, Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya doğru ilerlemesi ve dostluğun ve çok boyutlu ortaklığın daha da derinleştirilmesine ilişkin, önümüzdeki dönemde ilişkilerimizin bir nevi yol haritası niteliğindeki "Ortak Deklarasyon"u imzaladık.
Ortak deklarasyona baktığınızda hemen hemen her alanda çok samimi ve geniş bir işbirliği irademizin teyit edildiğini göreceksiniz.

Ziyaretim sırasında Rusya Federasyonu Başbakanı Sayın Putin ile de yine hem heyetler arasında hem de baş başa çok faydalı görüşmelerde bulunduk. Rusya Federasyonu Konseyi Başkanı Sayın Mironov ve Rusya Federasyonu Devlet Duması Başkanı Sayın Grizlov ile de biraraya geldik ve parlamentolar arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi, dostluk grupları arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusundaki fikirlerimizi paylaştık.

Bu ziyaretime işadamlarımızla birlikte büyük bir heyet katıldı. Türkiye-Rusya arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin daha da geliştirilmesine imkan sağlayacak verimli görüşmeler gerçekleştirdik. İş görüşmeleri, iş forumu yaptık. İki ülke arasındaki iş konseyi toplantısına katıldım. İşadamlarımız ve Rus işadamları biraraya geldiler. Yine ticaretimizin önünde bazı sorunlar vardı. Bunların en iyi şekilde konuşulması, anlaşılması ve çözümü uğrunda da çok iyi temaslarımız oldu. Ümit ediyorum ki, bütün bu sorunlar kısa bir sure içerisinde giderilecektir.

Bildiğiniz gibi, Moskova'dan Tataristan Cumhuriyeti'ne geçtim. Tataristan Cumhuriyeti'ni ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmak da şüphesiz ki bize ayrı bir memnuniyet vermiştir. Tataristan'ın ekonomik başarılarını yakından gördük. Türk iş adamlarının Tataristan'daki yatırımlarının desteklenmesi, onlara yenilerinin eklenmesi konusunda yaptığımız görüşmeler gayet faydalı geçti. 2002 yılı sonunda 17 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, bu sene 2,5 milyar doları geçmiştir. Büyük bir potansiyelin olduğu ortadadır. Bu ziyaretlerin hepsi çok faydalı olmuştur.

Bugün sabah da Rusya Federasyonu'nun en seçkin üniversitelerinden Kazan Devlet Üniversitesi'ne de bir ziyarette bulundum. Ziyaretimizden gayet memnun bir şekilde döndük. Bize yakın misafirperverlik gösterildi. Bundan dolayı bir kez daha buradan, hem Moskova'daki hem Tataristan'daki bütün yetkililere teşekkür ediyorum.