Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Hüsnü Mübarek'le Görüşmelerinden Sonra Basına Yaptıkları Açıklama

12.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Değerli basın mensupları,
Ülkemize bir çalışma ziyaretinde bulunan, Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı aziz kardeşim, Sayın Hüsnü Mübarek ile gerek başbaşa gerekse heyetlerarası görüşmelerimizi tamamladık. Kendisini İstanbul'da misafir etmekten ve bu istişareleri yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduk, hem kendisine hem de değerli heyet üyelerine, "Türkiye'ye, İstanbul'a hoş geldiniz" diyorum, bundan büyük bir memnuniyet duyduk.
Bildiğiniz gibi bölgemizde çok önemli olaylar olurken, çok önemli gelişmelere bölgemiz sahne olurken, karşılıklı olarak bunları istişare etme ve görüşlerimizi paylaşma imkanı bulduk. Türkiye ve Mısır, bu bölgede güvenliğe, istikrara, barışa önem veren iki önemli ülkedir. Bölgenin barış ve istikrarına katkı sağlama konusunda, yakın çalışma içerisinde olduğumuz malumdur. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Özellikle geçen haftalarda, Gazze'de yaşanan büyük trajedi ve çok üzücü olaylar karşısında, bunların bir daha tekrarlanmaması için müşterek bir çalışma içerisindeyiz. Filistinliler arasında bir ulusal uzlaşı hükümetinin kurulması, ayrılığın giderilmesi konusunda Mısır'ın yaptığı çalışmaları takdir ediyoruz. Biz de bütün bunlara katkı vermek için elimizden gelen her türlü faaliyeti gösteriyoruz. Ayrıca kalıcı bir ateşkesin sağlanması yönünde, Mısır'ın bütün çalışmalarını da destekliyoruz.
Önümüzdeki günlerde İsrail'de yeni bir hükümet kurulacak, Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni bir yönetim var, bütün bu yeni şartlar karşısında Filistin'de uzlaşmanın sağlanmış olması, Araplar arasında bir bütünlüğün sağlanmış olmasının da çok hayati derecede önemli olduğu kanaatindeyiz. Bu yolda yapılan bütün çalışmaları, Sayın Hüsnü Mübarek'in yaptığı çalışmaları hep takdirle karşılıyoruz.
Gazze'nin tamamen yakılıp yıkılması karşısında onun yeniden imarı gerekmektedir. Bu konuda da 2 Mart'ta Mısır'da bir toplantı yapılacaktır. Katkı sağlayacak ülkelerin bir araya geleceği bu toplantıya Türkiye'den Sayın Dışişleri Bakanı başkanlığındaki bir heyet de katılacaktır.
Bu vesileyle ikili ilişkilerimizi de gözden geçirme imkanı bulduk. Türkiye ile Mısır her bakımdan bütün alanlarda ikili ilişkileri gayet iyi gitmekte ve yakın bir çalışma içerisinde olan iki ülkedir. Siyasi konularda düzenli siyasi istişareler yapılmaktadır, güvenlik konularında yine düzenli istişarelerde bulunulmaktadır. Doğu Akdeniz'in iki önemli ülkesi olan Mısır ve Türkiye arasındaki bu ilişkilerin, çok önemli olduğu kanaatindeyim. İlişkilerimiz stratejik bir önem kazanmış ve bölgenin problemlerinin giderilmesi konusundaki yapıcı gayretlerimizin, çok değerli olduğuna her iki taraf da inanmaktadır. Bu vesileyle ikili ilişkilerimizin bu noktaya taşınmasındaki rolü itibariyle Sayın Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e teşekkür ediyorum. Çünkü gerçekten katkıları çok büyüktür, bunu yakinen bilen bir kişiyim. Ekonomik ilişkilerimiz de gayet iyi gelişmekte. Ticaret hacmimiz, 2,5 milyar dolardır. Kısa süre içerisinde 5 milyar dolara ulaşacaktır. Türk işadamlarının Mısır'daki yatırımlarına, Mısır hükümeti çok destek vermektedir. Bütün bunlar çok güzel gelişmelerdir.
Silahlı Kuvvetlerimiz arasında da ilişkiler gayet iyidir. Genelkurmay Başkanımız vaktiyle ziyaret etmiştir. Kuvvet komutanları karşılıklı birbirini ziyaret etmektedir. Bütün bunlardan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Son olarak geçen sene Ocak ayında Mısır'a yaptığım ziyarette de her kademede çok büyük bir misafirperverlik görmüştük. Bundan dolayı da bir kez daha Sayın Hüsnü Mübarek'e ve bütün Mısırlı yetkililere teşekkür ediyorum. Kendilerini Türkiye'de görmekten de büyük bir mutluluk duyuyoruz."
Yazdır Paylaş Yukarı