Rusya Federasyonu'na Hareketlerinden Önce Yaptıkları Açıklama

12.02.2009
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Dimitri Medvedev'in davetine icabetle 12-15 Şubat 2009 tarihleri arasında Rusya Federasyonu'na bir devlet ziyareti gerçekleştirmek üzere Moskova'ya hareket ediyorum.
Devlet Bakanı Sayın Kürşad Tüzmen, Dışişleri Bakanı Sayın Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Hilmi Güler ve geniş bir iş adamı heyetimiz bana eşlik etmektedir.
Bu ziyaretim, Rusya Federasyonu'na Cumhurbaşkanı olarak gerçekleştirdiğim ilk ziyaret olacaktır.
Rusya Federasyonu'nu, dostluğuna ve işbirliğine büyük önem verdiğimiz önemli bir komşu, bölgemizde önemli bir aktör ve küresel bir güç olarak görmekteyiz.
Cumhurbaşkanı olarak Rusya Federasyonu'na yapacağım bu ilk ziyaret çerçevesinde Sayın Medvedev'le yararlı görüşmeler gerçekleştireceğimizden eminim. Ziyaretim sırasında Rusya Federasyonu Başbakanı Sayın Putin, Rusya Federasyonu Federasyon Konseyi Başkanı Sayın Mironov, Rusya Federasyonu Devlet Duması Başkanı Sayın Grizlov ve Moskova Belediye Başkanı Sayın Lujkov ile de görüşmeler gerçekleştireceğim.
Ziyaretim kapsamında siyasi, ekonomik, enerji, askeri-teknik ve kültür alanlarındaki ikili ilişkilerimiz başta olmak üzere, ortak ilgi alanlarımıza giren yakın coğrafyamızda meydana gelen güncel gelişmeleri ele alacağız.
İşadamlarımızla birlikte gerçekleştireceğimiz çeşitli temaslarda da, Türkiye-Rusya ilişkilerinde itici güç rolü oynayan ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi yolunda görüş alışverişinde bulunacağız.
Rusya ile ticaret hacmimiz geçen sene 38 milyar dolardır. Rusya dış ticaretemizde birinci ülke konumuna gelmiştir. Bu ticaret hacmimizin büyük bir kısmı gaz ve petrol ile ilgili olsa da, ekonomik faaliyetler çok geniştir. Geçen sene Türk iş adamlarının Rusya da aldığı proje değeri 5 milyar dolardır ama, 30 milyar dolarlık da projeyi gerçekleştirmişlerdir. Rusya'nın her tarafında iş adamlarımız gayet başarılıdır, büyük faaliyetler gerçekleştirmektedir. Önümüzdeki dönemde de bunun böyle olacağını, özellikle Soçi'de Kış Olimpiyatları için büyük altayapı yatırımları yapılmakta ve planlanmaktadır. Kazan'da yine Üniversitelerarası Olimpiyatlar için çok büyük altyapı harcamaları yapılacaktır. Bütün bunlarda iş adamlarımızın, müteahhitlerimizin önemli faaliyetleri olacağına inanıyorum. Dolayısıyla bu ziyaretimizde büyük bir iş adamı heyeti de bizimle beraberdir.
Bunun yanı sıra, ziyaretimiz kapsamında 14 Şubat günü Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'a gidecek, RF Tataristan Cumhurbaşkanı Sayın Şaymiyev'le de temaslarda bulunacağım. Bu ilk defa bir Türk Cumhurbaşkanı'nın Tataristan'a Kazan'a gidişidir, bu anlamda da önemlidir. Bu kapsamda, Tataristan-Türkiye İş Forumu'nun açılışına da katılacağım.
Demin de söylediğim gibi ziyaretimiz sırasında; siyasi, ekonomik, enerji, -ki en geniş işbirliği alanımızdır- askeri-teknik alanlar dahil olmak üzere, geniş bir alanda karşılıklı görüş-alışveriş imkanımız olacaktır. Faydalı olacağını ümit ediyorum.