Laiklik İlkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na Girişinin 72. Yıl Dönümü

05.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na girişinin 72. yıldönümü dolayısıyla yayımlanmasını istedikleri mesajları aşağıda sunulmaktadır:
"Cumhuriyetin değiştirilemez nitelikleri arasında olan laiklik ilkesi, 5 Şubat 1937 tarihinde Anayasa'ya girmiş ve sonraki Anayasalarımızda da yerini almıştır.
Laikliğin "din hürriyeti" ve "Devlet ve din işlerinin birbirinden ayrılması" olmak üzere iki temel boyutu bulunmaktadır. İnanç ve ibadet hürriyetini kapsayan din hürriyeti, kişinin istediği dini seçebilmesi veya herhangi bir dini seçmeme hakkına sahip olması ve inanç veya inançsızlıklarının gereklerini hiçbir baskı altında kalmadan yerine getirebilmesi anlamına gelmektedir.
Anayasamızın, Türkiye Cumhuriyetinin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devleti olduğunu belirten 2. maddesinin gerekçesi de laikliğin bu boyutlarını açıklığa kavuşturmaktadır.
Laiklik, Devletin bütün dinler, inanç grupları veya herhangi bir inanca sahip olmayanlar karşısında eşit mesafede durmasını gerektirmektedir.
Devletin din, mezhep, inanç ve inançsızlık karşısında ayrımcılık yapmadan eşit mesafede durması ve bireylerin serbestçe dinî inançlarının gereğini yaşamasını temin etmesi laikliğe dayanan çoğulcu demokrasinin gereğidir. Bu anlamda demokratik laik Devletin temel vazifesi, herkesin inancını serbestçe yaşayabilmesine ve dinî bir inanca sahip olmayanların da baskıya maruz kalmadan yaşayabilmelerine imkân sağlamaktır.
Anayasa'nın 24. maddesi de, bir yandan din ve vicdan hürriyetini teminat altına almakta, diğer yandan da Devletin temel düzeninin din kurallarına dayandırılamayacağını ve hiçbir nedenle dinin istismar edilemeyeceğini vurgulamaktadır.
Son yıllarda gerçekleştirdiği kapsamlı reformlarla, Avrupa Birliği normlarını hayata geçiren ülkemiz, Büyük Atatürk'ün işaret ettiği çağdaş uygarlık hedefine ulaşma yönündeki kararlılığını korumakta ve Türk demokrasisi, laiklik ilkesi ve uygulamalarının da en güçlü teminatı olmaya devam etmektedir."
Yazdır Paylaş Yukarı