Mısır'da Liderlerin Katılımıyla Düzenlenen Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

18.01.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Mısır'da liderlerin katılımıyla düzenlenen ortak basın toplantında yaptığı açıklama aşağıda sunulmaktadır:

"Çok sayıda insanın ölmesinden ve binlerce insanın yaralanmasından, büyük bir yıkımdan sonra ateşkesin sağlanmasını önemli buluyoruz.
Bu ateşkesin her iki taraf tarafından da ilan edilmesi, hem İsrail'in hem Hamas'ın bu ateşkesi kabul etmeleridir. Bu noktaya gelmekte Sayın Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in çok büyük gayretleri olmuştur. Kendisine teşekkür ediyoruz. Mısır'ın çalışmalarını hep tebrik ediyoruz ve bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğine inanıyoruz.
Türkiye olarak biz de Kahire, Şam, Tel Aviv arasında adeta mekik diplomasisi yaparak bu ateşkese katkılarımız olmuştur. Bundan sonra da yine katkımız olmaya devam edecektir.
Şimdi bu ateşkesin devamlı olabilmesi ve yaşayabilmesi için herhalde en kısa süre içerisinde İsrail askerlerinin Gazze'yi bırakması, ablukanın kalkması ve Gazze'nin yeniden imarının başlaması gerekmektedir. Bütün bunlar kısa vadeli şeylerdir ama orta ve uzun vadede yapılacak çok şey vardır. Filistinlilerin muhakkak uzlaşması gerekir, uzlaşı hükümetini kurmaları gerekir. Sayın Başkan Abbas'ın öncülüğünde bu işin olacağına inanıyoruz. Ayrıca bölgedeki bütün ülkelerin de bu barış için ellerinden gelen bütün gayreti göstermeleri gerektiğine inanıyorum. Türkiye olarak, bütün Avrupa ülkeleri olarak herkesin bunu güçlü bir şekilde destekleyeceğinden yine eminiz.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yeni yönetim de bu meseleye kalıcı bir çözüm için yoğunluk göstermesi gerektiğine inanıyorum. Ayrıca şu da bir gerçek ki eğer kalıcı bir barış sağlanamazsa her iki sene de bir bu acılar tekrarlanmaktadır. 2006 yılında da Lübnan için hep beraber bir araya gelmiştik. Onun için kalıcı olması şarttır. Bunun için de Filistin ve İsrail devletinin yan yana yaşayabileceği, güvenlik altında beraber yaşayabilecekleri bir ortamın muhakkak sağlanması gerekir.
Bu geriye bırakılacak, ötelenecek bir problem değildir. Dünyadaki birçok problemin altında bu konu vardır. Bunu herkesin görmesi gerekir, onun için dünyanın önceliği olması gerekir. Yeni acıların yaşanmaması gerekir.
Bu yönde hep beraber bütün uluslararası toplum, birinci öncelikle gece gündüz çalışmamız gerekmektedir. Ben tekrar bu ateşkese katkısı olan başta Mısır olmak üzere herkese teşekkür ediyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı