Mehmet Akif Ersoy'un Vefatının Yıl Dönümü

27.12.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Mehmet Akif Ersoy'un vefatının yıldönümü vesilesiyle yayımlanmasını istedikleri mesajları aşağıda sunulmaktadır:

"İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy, edebiyatçı, şair, mütefekkir, eğitimci, gazeteci kimliğinin yanında, örnek hayatı, çok yönlü kişiliği ve yüksek karakteriyle gönülleri fethetmiştir.

İçinde yaşadığı toplumun milli ve manevi değerlerini, duygu ve fikir dünyasını çok iyi bilen Mehmet Akif, ruhumuzun derinliklerine işleyen eserleriyle, aziz milletimizin acılarını, üzüntülerini, sevinçlerini, ümitlerini en mükemmel şekilde anlatmıştır. O günkü Türkiye'nin, Türk halkının tüm sıkıntılarını bizzat yaşayan, hisseden ve bunları bizlere nakleden Ersoy'un şiirleri, günümüz için de ders çıkarılması gereken bir mahiyet taşımaktadır.

Vatan ve bayrak sevgisi, bağımsızlık aşkı gibi ortak değerler üzerinde şekillenen milli mücadeleyi İstiklal Marşı'nın mısralarına sığdıran Mehmet Akif, bu müstesna eserle milletimizin sesi olmuştur. Diğer yandan Mehmet Akif Ersoy, milli mücadele yıllarında istiklalin ve vatan savunmasının önemini anlatmak amacıyla Anadolu'yu dolaşarak, cesaretlendirici konuşmalar yapmış ve halkımızı bilinçlendirmiştir.

Mehmet Akif Ersoy'un vefat yıldönümü vesilesiyle, fikir, edebiyat, kültür ve sanat insanlarına hakettikleri değeri yaşadıkları çağda vermenin önemini bir kez daha vurgulamak isterim.

Mehmet Akif gibi değerleri yaşatmak, hatıralarına sahip çıkmak, eserlerini, fikirlerini, felsefesini, kişiliğini, edebi kimliğini bugünkü nesillere anlatmak önemli bir sorumluluğumuzdur. Yeni nesillerin, onun millet sevgisinden, bağımsızlık inancından, bilgi ve birikiminden ve mücadele azminden öğrenecekleri çok şey olduğunu düşünüyorum.

Mehmet Akif'i anlamak, esasen kendimizi, milletimizi, öz değerlerimizi tanımaktır. Mehmet Akif'in büyük eseri Safahat'ın bugün çok sayıda insanımız tarafından okunmasını memnuniyetle karşılıyorum.

Kadirşinas milletimiz Mehmet Akif Ersoy'un aziz hatırasını her zaman saygıyla yad edecektir.

Değerli vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'u ebediyete intikalinin yıldönümünde saygıyla ve rahmetle anıyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı