Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parvanov İle Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

16.12.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Sayın Georgi Parvanov ile heyetlerarası görüşmelerin ardından basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:

"Değerli Basın Mensupları,
Bulgaristan Cumhurbaşkanı, değerli dostum Sayın Parvanov ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum.
Türkiye ve Bulgaristan bölgemizde barış, istikrar ve güvenliğe önemli katkılarda bulunmakta; iyi komşuluk münasebetlerini NATO bünyesinde "müttefiklik", AB içinde "ortaklık" ilişkileriyle taçlandırmaktadırlar.
Sayın Cumhurbaşkanı Parvanov ile yaptığımız görüşmelerde, ikili ilişkilerimizi ayrıntılı şekilde gözden geçirdik ve işbirliğimizi daha güçlendirmek imkanları üzerinde durduk.
Ülkelerimiz arasındaki bütün konulara başından sonuna kadar tek tek baktık. Hem siyasi, hem ekonomik, hem de ticari konuların hepsinde çok olumlu gelişmelerin olduğunu gördük ve büyük bir memnuniyet duyduk.
Daha önceki yıllarda koyduğumuz hedeflere ulaştığımızı, bunları gerçekleştirdiğimizi, özellikle ticaretin beş milyar dolara yaklaştığını görmekten büyük bir memnuniyet duyduk.
Bu ticaretin artık gayet dengeli bir duruma gelmesini ve Bulgaristan'ın en çok ihracaat yaptığı ülkenin Türkiye olmasını, bütün bu gelişmeleri sevindirici bulduk.
Yatırımlar konusunda da iyi gelişmeler olmasına rağmen hâlâ yapılabilecek çok şey bulunduğunu da yine tespit ettik.
Türkiye ile Bulgaristan enerji konularına çok önem vermektedir. Bu konudaki işbirliğine yine çok önem verdiğimizi tekrarladık. Bildiğiniz gibi, Rusya'dan biz Bulgaristan üzerinden gaz alıyoruz. Aynı şekilde Nabucco projesi gerçekleşirse, yine Türkiye üzerinden Bulgaristan ve Avrupa'nın birçok ülkesine enerji sağlanacaktır. Bütün bu konuları konuştuk ve bunların hepsine çok önem verdiğimiz tekrarladık.
Uluslar arası platformlarda Türkiye ile Bulgaristan'ın hep birbirini destekediğini görmekten de büyük bir memnuniyet duyduk.
Türkiye olarak biz komşularımızla olan ilişkilere çok önem veriyoruz. Komşuluk hukukuna çok önem veriyoruz. O bakımdan komşularımızla olan ilişkilerimiz bizim birinci önceliğimizdir. Şüphesiz ki, Bulgaristan da bizim önemli bir komşumuz olduğu için, ilişkilerimize birinci derecede önem verdiğimizi Sayın Dostuma geniş bir şekilde anlatma fırsatı buldum. Aynı görüşü ve aynı duyguyu kendilerinde de gördüm.
Şüphesiz ki, Türk asıllı Bulgar vatandaşlarının da Türkiye ile Bulgaristan arasındaki dostluğun daha da gelişmesine çok büyük bir katkıları olmaktadır. Bunları takdirle karşılamaktayız. Şüphesiz ki, onlar kendi ülkelerinin refahı, kalkınması için her türlü fedakarlığı da muhakkak ki göstermektedirler.
Bu ziyaretin Türkiye ile Bulgaristan arasında yeni hedefler oluşturacağına inanıyorum. Bu hedefler biliyorsunuz ki, daha çok ekonomi ile ilgili hedeflerdir, daha çok işbirliği ile ilgili hedeflerdir. Günü geldiğinde bunların hepsini gerçekleştireceğimize inanıyorum. Çünkü böyle bir siyasi irade ve arzu her iki tarafta da gayet açık bir şekilde mevcuttur.
Ben bir kez daha değerli dostum Sayın Parvanov'a ve değerli heyetlerine Türkiye'ye hoş geldiniz diyorum.
Teşekkür ederim. "
Yazdır Paylaş Yukarı