Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov'un Ülkemizi Ziyaretleri

15.12.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Sayın Georgi Parvanov, Sayın Cumhurbaşkanımızın konuğu olarak 16-17 Aralık 2008 tarihlerinde Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanımız ile Bulgaristan Cumhurbaşkanı arasında 16 Aralık Salı günü gerçekleştirilecek resmi görüşmelerde ikili ilişkilerimiz ile bölgesel ve uluslararası konular ele alınacak, bu alanlardaki ilave işbirliği olanakları değerlendirilecektir.
Her iki Cumhurbaşkanı ayrıca, 17 Aralık Çarşamba günü Ankara'da düzenlenecek Türk-Bulgar İş Konseyi Toplantısı'na katılacaktır.

Bilgi notu:
Türkiye ve Bulgaristan, geçmişteki ortak tarihi bağlarını günümüzde iyi komşuluk ilişkilerine dönüştürmüş, demokratik değerlere sahip iki ülke olarak Balkanlar ve Karadeniz Havzasında barış ve istikrara katkıda bulunmaktadırlar.
Komşuluk münasebetlerimizin yanısıra, NATO ve AB bağlamındaki ortaklık ilişkilerimiz de dostluk ve işbirliğimizin güçlendirilmesi için uygun bir zemin hazırlamakta ve yeni imkanlar sunmaktadır.
Türkiye ve Bulgaristan, siyasi düzeydeki dostluk ilişkilerinin sağladığı olumlu çerçeveden kapsamlı ekonomik ve ticari ilişkiler ağı kurmak için başarıyla yararlanmışlardır.
Bulgaristan ile ekonomik ilişkilerimiz hızlı bir gelişme göstermektedir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi son yıllarda önemli oranda artarak 2007 sonu itibariyle 4 milyar ABD dolarını geçmiştir. Hâlihazırda, Türkiye, Bulgaristan'ın birinci ihracat pazarı ve Balkanlar'daki en önemli ticaret ortağıdır. Bulgaristan da Türkiye'nin Balkanlardaki ikinci büyük ticaret ortağı konumundadır.
Türk firmalarının Bulgaristan'daki yatırımlarının yaklaşık 600 milyon dolar olduğu hesaplanmaktadır.
Bulgaristan'daki Türk yatırımları cam, akaryakıt, metal, otelcilik ve bankacılık sektörlerinde yoğunlaşmaktadır.
İki ülke arasında turizm ilişkileri de gelişmektedir. 2007 yılında 1.5 milyona yakın Bulgar turist ülkemizi ziyaret etmiştir. Ayrıca, bu alanda gelişen ilişkilerimiz doğrultusunda, Bulgaristan'da 2008 yılında Sofya Büyükelçiliğimiz nezdinde Kültür ve Turizm Müşavirliği ihdas edilmiştir.
Yazdır Paylaş Yukarı