10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

10.12.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yayımlanmasını istedikleri mesajları aşağıda sunulmaktadır:

"Bugün uluslararası düzeydeki en önemli belgelerden olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul edilişinin 60. yılını kutlamaktayız.
Tüm hak ve özgürlüklerin eşitlik temelinde ve ayrımcılık yapılmadan tüm bireyler için geçerli olduğunu dünya milletlerinin ortak girişimiyle kayıt altına alan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabulü hiç şüphesiz Birleşmiş Milletler'in en büyük başarılarından biridir.
Evrensel Beyanname'nin açtığı yolda hak ve özgürlüklerin korunup, geliştirilmesi için yürütülen mücadelede altmış yıl içinde kaydadeğer ilerlemeler sağlanmıştır.
Medeni ve siyasi hakların yanısıra, ekonomik ve sosyal hakların tanınıp benimsetilmesine, ırkçılık ve her türlü ayrımcılıkla mücadele edilmesine, kadın ve çocuk haklarının korunup geliştirilmesine, işkence ve kötü muamelenin ortadan kaldırılmasına, engellilerin ve göçmenlerin haklarının güvence altına alınmasına dair uluslararası hukuk belgelerinin tümünün kaynağı, esasen bugün 60. yılını idrak ettiğimiz BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'dir.
İnsan haklarının dünyadaki her birey bakımından hayatın doğal gerçeği haline getirilmesi hedefine ulaşılıncaya kadar bu alandaki çabaları devam ettirmek tüm ulusların ortak görevi olmaya devam edecektir.
Türkiye, hak ve özgürlüklerin korunup geliştirilmesine yönelik uluslararası çalışmalarda her zaman öncü ülkeler arasında yer almayı amaç edinmiştir. İnsan haklarının evrenselliğinin muhafazası ülkemizin ulusal ve uluslararası alanda konuya bakışının vazgeçilmez temel unsurudur. Uluslararası insan hakları standartlarının herkes için geçerli kılınmasının önünde duran engellerin ortadan kaldırılmasına dair çabalarda Türkiye güvenilir bir ortak ve örnek bir uygulayıcı olmayı sürdürecektir.
Ülkemiz bu anlayışla, geçmişte olduğu gibi 2009-2010 döneminde üstleneceği BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği boyunca ve takip eden dönemde, demokrasi, insan hakları, saydamlık, kadın-erkek eşitliği gibi ortak değerlerimizin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasına; ırkçılık, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı ile her türlü etnik-dini ayrımcılık ve aşırılıkla mücadele edilmesine yönelik girişim ve gayretlerini kararlılıkla takip edecektir.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 60. yılının kutlandığı bugün "herkes için onurlu bir yaşam ve adaletin" sağlandığı bir dünya yaratmak ideali önemle vurgulanmaktadır.
Tüm vatandaşları için insan olmanın onuruna yakışan yaşam standartları sağlamak ve onları haksızlıklara karşı korumak devletlerin temel görevlerindendir.
Türkiye, yaptığı reformlarla insan haklarına saygı bakımından yüksek standartlara sahip bir ülke haline gelmiş bulunmaktadır. Sözkonusu yüksek standartların uygulanmasının kusursuz ve kapsayıcı hale getirilmesi yönünde Türk toplumunda ortak bir bilincin gelişmiş olması memnuniyet vericidir.
Bu temel üzerine inşa edilmiş, işbirliği ve dayanışma içinde tesis edilecek daha mutlu, güvenli ve müreffeh yarınlar diliyor, Türk halkının ve tüm insanlığın İnsan Hakları Günü'nü en samimi duygularımla kutluyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı