Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi'nin Ardından Düzenlenen Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

05.12.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi'nin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
Değerli Basın Mensupları,
Dost ve kardeş Afganistan'ın Cumhurbaşkanı Sayın Karzai ve yine dost ve kardeş Pakistan'ın Cumhurbaşkanı Sayın Zardari ile birlikte gerçekleştirdiğimiz İkinci Türkiye-Afganistan-Pakistan zirvesini tamamlamış bulunuyoruz.
Bu üç ülkenin tarihten gelen ortak dostluk, kardeşlik ve dayanışma ilişkileri vardır. Bu dostluk ve kardeşlik, dayanışma sadece devletlerden devletlere, hükümetlerden hükümetlere değil, halktan halka olan, gönülden gönüle olan dayanışma ve işbirliğidir.
Bu çerçeve içerisinde bugün tekrar bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadık. Hatırlayacaksınız, ilk üçlü toplantı 2007 yılında Ankara'da düzenlenmişti.
Bu toplantıların neticesinde iki belge kabul edildi ve sizlere dağıtıldı. Bunlardan birisi Ortak Açıklama, diğeri de İşbirliği Çerçeve Kağıdıdır.
Gerek ülkeler arasında yaptığımız ikili görüşmeler gerekse üç ülke olarak beraber yaptığımız görüşmeler gayet açık, samimi ve çok faydalı neticelenmiştir.
Bu görüşmelerde bölgemizle ilgili siyasî konular, güvenlik konuları ve ekonomik konular ele alınmıştır.
Biraz daha açacak olursak, belgelerde de görecekseniz, özellikle terörle mücadelede işbirliğine verdiğimiz önemi beyan ettik ve bu çerçeve içerisinde geçen hafta Mumbai'de meydana gelen terör olaylarını şiddetle hep beraber kınadık.
Üç ülkenin parlamentolarındaki Dışişleri Komisyonları üçlü bir toplantı yapacaklar yakında. Eğitim dahil askerî işbirliği imkânları gerçekleştirilecek. Uyuşturucu ile mücadele konusunda yine işbirliği yapılacak.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Başkanlığında ve yine üç ülkenin ticaret ve sanayi odalarının müşterek katılımıyla İstanbul Forumu çerçevesi içerisinde ekonomik kalkınmayla ilgili düzenli çalışmalar yapılacak. Bununla ilgili sunumlar yapılmıştır zaten, yapılan hazırlıklar bize sunulmuştur ve bunlar hep takdirle karşılanmıştır.
Dışişleri müsteşarlarından bir ortak çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu grup, üç ülkenin müsteşarları, güven artırıcı çalışmalarına devam edecektir.
Bunların detaylarını belgelerde göreceksiniz.
Bununla şunu gösteriyoruz ki, bizler kendi bölgemizle ilgili sorunlara cesaretle sahip çıkma, onları çözme yönünde diyalog kurma, inisiyatif alma iradesini gösteriyoruz. Bunun önemli olduğuna inanıyoruz.
Bugün burada sadece hep beyanlar ifade edilmemiştir, iyi niyet beyanları da ifade edilmiştir. Aynı zamanda, kurumlar arasında da, devletlerin ilgili kurumları arasında da en iyi şekilde işbirliği ve çalışma ortamı kurulmuştur.
Bu toplantıdan hepimiz büyük bir memnuniyetle ayrılıyoruz. Yine dokümanlardan göreceksiniz, 2009 yılı içerisinde de birçok toplantılarla bu süreç devam edecektir.
Ben tekrar değerli kardeşlerim Cumhurbaşkanlarına davetimi kabul edip geldikleri için ve bu fırsatları verdikleri için teşekkür ediyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı