Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin Yıl Dönümü

05.12.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümü dolayısıyla yayımlanmasını istedikleri mesajları aşağıda sunulmaktadır:
"Türkiye Cumhuriyeti, kadın haklarının hayata geçirilmesi konusunda dünyadaki öncü ülkelerden biri konumundadır.
Kadınlarımız, Cumhuriyet döneminde Atatürk'ün öncülüğünde gerçekleştirilen reformlarla son derece önemli medeni ve siyasi haklara kavuşmuşlardır. Esasen bu reformlar, kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasının önünü açarken, kadınların toplumsal hayattaki statülerini de yükseltmiştir.
Şüphesiz 1934 yılında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişi de, bu doğrultuda atılan ve kadınlarımıza hakettiği saygınlığı kazandırmayı amaçlayan adımlardan biridir.
Kadınlara seçme ve seçilme hakkının Batılı birçok ülkeden daha önce verilmiş olması, elbette ki ülkemiz adına gurur duyulacak bir değerdedir.
Nitekim Türk kadını, seçme ve seçilme hakkını ve kendisine tanınan diğer tüm hakları layıkıyla kullanarak, ülkenin ilerlemesinde söz sahibi olmuştur. Geçen zaman zarfında bilimden siyasete, eğitimden kültür-sanat ve iş hayatına kadar her alanda ulusal ve uluslararası seviyede takdir ettiğimiz başarılara imza atmıştır.
Bugün kadınlarımızın TBMM'deki temsil oranının Atatürk döneminden bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasını, demokrasimiz adına ümit verici bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Kadınlarımızın siyasi hayata katılımlarının önündeki engellerin aşılmasını ve bu oranın giderek daha da artmasını temenni ediyorum.
Avrupa Birliği üyeliği yolunda güçlü adımlar atan Türkiye, kadın haklarının da daha ileri seviyelere taşınması konusunda kararlıdır.
Türkiye, kadınlarımızın eğitim, çalışma ve seçilme haklarının yaygınlaştırılması, konumunun daha da güçlendirilmesi, cinsiyet ayrımcılığının ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla çalışmalarını bilinçle devam ettirecektir. Bu sürecin gerektirdiği adımların sürdürülmesi, eksiklerin ve sorunların giderilmesi konusunda, Devletin yanı sıra, kadın örgütlerinin ve diğer sivil toplum kuruluşlarının gayretlerinin büyük önem taşıdığını düşünüyorum.
Kadınların haklarının geliştirilmesinin ve hayat şartlarının iyileştirilmesinin, toplumsal ilerlemeyi de hızlandıracağı muhakkaktır. Türk kadınının tüm hasletleriyle, sevginin ve saygının en yücesini hakettiğine inanıyorum.
Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümünü kutluyor, Türkiye'nin bugünlere gelmesinde büyük emeği olan bütün kadınlarımıza başarılar diliyor, selam ve sevgilerimi iletiyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı