Sri Lanka Cumhurbaşkanı Rajapaksa İle Birlikte Basına Yaptıkları Açıklama

02.12.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sri Lanka Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa ile basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:

"Değerli Basın Mensupları,
Sri Lanka Cumhurbaşkanı Sayın Mahinda Rajapaksa resmi davetlim olarak ülkemizi ziyaret etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın ziyareti, Sri Lanka'dan ülkemize Devlet Başkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk resmi ziyaret olması bakımından büyük önem arzetmektedir.
Sayın Cumhurbaşkanı Rajapaksa'nın ziyaretinin, aralarında herhangi bir sorun bulunmayan iki dost ülke olan Türkiye ile Sri Lanka'nın ilişkilerine yeni bir soluk kazandırmasını ve münasebetlerimizin daha da güçlenmesi için gerekli zemini temin etmesini arzu ediyorum.
Biraz önce Suçluların İadesi ve Hava Ulaştırma Anlaşmaları'nı imzalamış bulunmaktayız. Bu belgeler, her iki ülkenin, ilişkilerimizin geliştirilmesi yönündeki iradesinin somut birer göstergesini teşkil etmektedirler.
Türkiye ve Sri Lanka, terörden çok çekmiş, terörizmin insanlık için oluşturduğu tehdit ve verdiği zararı en iyi bilen iki ülkedir. Dolayısıyla, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, uluslararası platformlarda her iki ülkenin bu konudaki işbirliğinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz.
Sri Lanka'yla ticaret hacmimizin bu yıl 100 milyon doların üzerine çıkmasını bekliyoruz. Türkiye ve Sri Lanka bu rakamın çok daha yükseltilmesini arzu etmektedir. Bu yönde hukuki ve ticari altyapının hazırlanması için gerekli talimatları vermiş bulunuyoruz.
Sri Lanka; Asya'da Hindistan'ın hemen altında çok büyük tarihi geçmişi olan, çok önemli, şirin bir bölgede yer almaktadır. Bu bölge aynı zamanda önemli ulaşım hatları üzerindedir. Dolayısıyla bu bölgeyle ve bu ülkeyle ilişkilerimizi geliştirmeye çok önem veriyoruz.
Sizlerin de daha önce takip ettiğiniz gibi Asya-Pasifik ükeleri ile ticaretimizi geliştirmek için birçok toplantı İstanbul'da yapılmıştı, bu toplantılara da Sri Lankalı bakanlar katılmışlardı. Bugünkü toplantımızda ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle gözden geçirip, bunları artırmak için gerekli potansiyelleri değerlendirdik ve bununla ilgili talimatları verdik. Bölgesel ve uluslararası konularla ilgili, özellikle Asya'daki gelişmelerle ilgili meselelere bundan sonraki görüşmelerimizde devam edeceğiz.
Ben Sayın Cumhurbaşkanı'na ve heyetine bir kez daha "Türkiye'ye hoşgeldiniz." diyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı