Türkmenistan'a Hareketlerinden Önce Esenboğa Havalimanı'nda Yaptıkları Açıklama

28.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ve Türkmenistan'ın Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile üçlü zirve gerçekleştirmek üzere Türkmenistan'a hareketlerinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:

"Değerli Basın Mensupları,
Kardeş ülke Türkmenistan'ın Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un davetine icabetle, bir çalışma ziyareti yapmak üzere Türkmenistan'a gidiyorum. Sayın Bakan Hilmi Güler ile TOBB'dan oluşan işadamı heyeti de benimle beraber. Bu ziyaret sırasında, Sayın Berdimuhammedov ve halen Türkmenistan'da bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile biraraya gelerek üçlü bir toplantı yapacağız.
Dost ve kardeş ülke Türkmenistan ile ilişkilerimizin son dönemde giderek ivme kazanması, gelişmesi ve kuvvetlenmesinden büyük bir mutluluk duymaktayım. Öte yandan, Türkmenistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin de son dönemdeki üst düzey ziyaretler ile kardeş ülkelere yakışır şekilde gelişmesini yine büyük memnuniyetle karşılıyor ve destekliyoruz. Esasen, bu buluşmanın dünyada ve bölgemizde çok önemli gelişmelerin yaşandığı şu dönemde, üç kardeş ülke arasındaki ilişkilerin daha ileri seviyelere taşınması, işbirliği ve dayanışmamızın her alanda güçlendirilmesi, ülkelerimizin ortak ilgi alanına giren bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulması açısından önemli bir diyalog zemini oluşturacağına inanıyorum. Bölge ülkeleri arasında, kesintisiz diyalog zemini ve sağlıklı iletilişim kanalları temelinde güçlendirilmiş ilişkiler bölgesel işbirliği projelerinin hayata geçirilmesine fırsat vermekte ve bu projelerin bölge halkını çıkarı yönünde faaliyete geçmesini kolaylaştırmaktadır.
Türkmenbaşı şehrinde bulunduğum süre zarfında beraberimdeki işadamları ile birlikte Avaza Serbest Turizm Bölgesi hakkında Türkmen makamlarından da bilgi alacağım. Hazar Denizi kıyısında bizim Antalya gibi onların da geliştirdiği bir turizm bölgesi Avaza. İşadamlarımızın önemli projeler üstlenmesini yakından desteklediğimiz bu bölgede gerçekleştirilecek yatırımlarda kardeş ülke Türkmenistan ile tecrübelerimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu bu fırsattan istifadeyle bir kez daha vurgulama imkanını bulacağım ve işadamlarımızı da tanıştıracağım. Çünkü büyük bir turizm yatırımı yapılıyor o bölgeye.
Ziyaret vesilesiyle ayrıca, ülkemizden gidecek sanatçılarımızın, Türkmen ve Azeri meslektaşlarıyla ortaklaşa gerçekleştirecekleri kültürel gösteriyi izleme fırsatı da bulacağım. Halklarımızın paylaştıkları ortak kültürel değerler bu şekilde bir etkinlik çerçevesinde hep beraber, üç ülkenin ekipleri tarafından ortaya konulacak, Bu da tabii ki bu toplantıya ayrı bir hava verecektir. Bundan yine büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu tür kültürel faaliyetleri daima destekliyoruz, bunlar bağlarımızı daha kuvvetlendirmekte, ülkeleri birbirine çok daha fazla yakınlaştırmaktadır.
Bu ziyaretimin de, kardeş ülkeler arasındaki tarihten gelen dostluk bağları, dayanışma ve işbirliğinin ileriye yönelik bir vizyonla güçlendirilmesi açısından önemli bir imkan yaratacağına inanıyorum.
Değerli Basın Mensupları,
Bu vesileyle dün Hindistan'ın Mumbai şehrinde meydana gelen terör olaylarına değinmek istiyorum, her ne kadar dün yazılı açıklama da bulunmuşsam da…
Hindistan'ın Mumbai şehrinde meydana gelen terör saldırıları terörizmin ulaştığı korkunç boyutu göstermektedir. Kendisi de terör tehdidiyle karşı karşıya bulunan Türkiye, Hindistan'ın maruz kaldığı bu saldırıları büyük üzüntüyle karşılamış ve şiddetle kınamıştır.
Günümüzde hiçbir ülke bir insanlık suçu olan terörden masun değildir. Türkiye, terör belâsına karşı Hindistan Cumhuriyeti ve Hint halkıyla dayanışma içinde olup, acı ve infiallerini paylaşmaktadır. Hindistan'ın ve bölgenin istikrarına kasteden bu menfur terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere tüm Hint halkına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyorum.
Aşırı akımlardan beslenen terör örgütleri menfur saldırıları için her türlü yola başvurabilmektedirler. Terörizm karşısında uluslararası toplum birlikte hareket etmek mecburiyetindedir. Çünkü terör ne Asya ne Avrupa ne Amerika ayrımımı yapmamakta her ülkeyi hiç umulmadık anda vurabilmektedir ve acısını da herkes çekmektedir. Bunun için terörle mücadelede uluslararası işbirliğine Türkiye çok önem vermektedir ve bu uluslararası işbirliği Asya içerisinde, Asyalı ülkeler arasında da gösterilmelidir, Avrupalı ülkeler arasında da gösterilmelidir. Ama esas olarak dünyada bu konuyla ilgili ciddi bir işbirliği yapılmalı ve daha da ileri bir düzeye taşınmalıdır. Bu duygularımı bu vesileyle sizlerle paylaşmak istedim. Sorularınız varsa alayım.
Soru: Sayın Cumhurbaşkanım yakın zamanda Güneydoğu'ya bir gezi yapmayı planlıyorsunuz, bu kapsamda bir takım çevrelerle görüşmeler yaptığınız yansıyor basına. Hakkari heyetiyle yaptığınız görüşmede "Sizin söyleyemediğiniz şeyleri de düşünüyorum." şeklinde haberler yeraldı basında, bu konuyla ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz?
Sayın Cumhurbaşkanımız: Bu konuyla ilgili yazılı açıklamada bulundum, biliyorsunuz. Ülkemizin her her bölgesine seyahatler yapıyorum fırsat buldukça. Cumhurbaşkanı olduktan sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimize yaptım ilk seyahatimi. Şu anda planlanmış bir ziyaretim yok. Ama tabii Türkiye'nin bütün illerinden zaman zaman heyetleri kabul ediyorum. Geçenlerde de Hakkari'den bir heyeti kabul ettim. Şehrin ileri gelenleri ve temsilcilerini. Onlarla da gayet açık konuştum. Ama gazeteye yansıdığı gibi değildir. Onu da ertesi gün, bildiğiniz gibi yalanladım, gazete de bunun haberini düzeltti. Ben şunu bir kez daha söylerim; inandığım doğru bildiğim her şeyi korkmadan yaparım. Bu makamda oturan insanlar hiçbir şeyden korkmaz bunu açıkça söyleyeyim. Yeterki bir şeyin faydalı ve doğru olduğuna inanayım, onun yolu yöntemi neyse, o çerçeve içinde ne gerekiyorsa onu yaparım. Ama gazeteye çıkan haber doğru değildir, açıklanmasına rağmen bazıları istismar etmeye devam ediyor, onunla ilgili açıklama yaptım.
Teşekkür ederim.
Yazdır Paylaş Yukarı