Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi İle Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

26.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Sayın Bamir Topi ile düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"Değerli Basın Mensupları,
Dost ve kardeş Arnavutluk'un Cumhurbaşkanı Sayın Bamir Topi'yi ve beraberindeki heyeti ülkemizde konuk etmekten büyük memnuniyet duyuyorum.
Halklarımız arasında, her bakımdan, gurur ve memnuniyet verici tarihi dostluk ilişkileri vardır.
Geçmişten bugünlere taşıdığımız fevkalade yakın akrabalık ve kültür bağlarımız, ilişkilerimizi zenginleştiren unsurların başında gelmektedir.
Bugün Arnavutluk'la karşılıklı saygı ve güvene dayanan kuvvetli dostluk, kardeşlik ve işbirliği münasebetlerimiz mevcuttur.
Balkan coğrafyasının ve özellikle Arnavutluk'un dış politikamızda son derece önemli ve öncelikli bir konuma sahip olduğunu biliyorsunuz.
Türkiye olarak, Arnavutluk'a, Arnavut halkına her alanda destek vermek için yoğun gayret gösterdik. Önümüzdeki dönemde de bu gayretler devam edecektir.
Değerli Dostum Sayın Topi'yle yaptığımız görüşmeler dostane ve yapıcı bir ortamda geçmiştir.
Görüşmelerimizde, mevcut işbirliğimizi her alanda nasıl geliştirebileceğimiz üzerinde durduk.
Ekonomik ve ticari ilişkilerimizde son dönemlerde kaydadeğer mesafeler alınmış; ikili ticaret hacmimizde, Türk firmalarının Arnavutluk'taki yatırımlarında ciddi artışlar olmuştur.
Bu gidişattan şüphesiz ki büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ama potansiyelin daha büyük olduğunun farkındayız. Özellikle Mayıs 2008'te imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'ndan sonra ticari ilişkilerin, yatırım ilişkilerinin daha da gelişeceğinden eminiz.
Türk yatırımlarının özellikle, telekomünikasyon, bankacılık, enerji gibi alanlarda yoğunlaşıyor olması; sağlık sektöründe hastanelerin açılmaya başlaması bizleri gerçekten memnun etmektedir. Aynı şekilde Arnavut işadamlarının da Türkiye'de faaliyet göstermesinden büyük memnuniyet duyacağımızı Sayın Cumhurbaşkanı ile paylaştım.
Değerli Basın Mensupları,
Görüşmelerimizde bölgesel ve uluslararası meselelere de değindik. Arnavutluk Balkanlar'da kilit öneme sahip olan bir ülkedir. Arnavutluk'un dengeli politikaları Balkanlar'a istikrar taşımaktadır. Biz de bir Balkan ülkesi olarak bu bölgenin istikrarına, güvenliğine ve refahına çok önem veriyoruz. Bu bakımdan da Arnavutluk'la olan işbirliğimiz önemlidir.
Türkiye bu anlayışla geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de Arnavutluk'un NATO'ya üyelik hedefini güçlü bir şekilde desteklemeye devam edecektir.
Arnavutluk'un NATO'ya tam üyeliği ile ilgili Katılım Protokolü TBMM tarafından dün onaylanmıştır. Biraz önce Sayın Cumhurbaşkanı ile beraberken ben de Katılım Protokolü'nün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanunu yürürlüğe girmek üzere imzaladım. Dolayısıyla Türkiye Arnavutluk'un NATO'ya üyeliğiyle ilgili bütün işlemleri tamamlamıştır. Ümit ediyorum ki, diğer üye ülkeler de 2009'da yapılacak Zirve'ye kadar üzerlerine düşen işlemleri tamamlarlar ve NATO Zirvesi'nde Arnavutluk'un İttifak'a tam üye olarak katılımı sağlanır.
Türk Silahlı Kuvvetleri ile Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri arasındaki ilişkiler de en üst düzeyde devam etmektedir. Arnavutluk Ordusu'yla NATO standartlarında eğitim ve lojistik destek alanlarındaki işbirliği sürmektedir. Arnavutluk'un NATO'ya tam üyeliğiyle bu çok daha ileri seviyede gerçekleştirilecektir.
Ben bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanına ve değerli heyetine Türkiye'ye hoşgeldiniz diyorum. İşbirliğimizin güçlü bir şekilde bundan sonra da devam edeceği düşüncemi burada sizlerle bir kez daha paylaşıyorum.
Teşekkür ederim."
Yazdır Paylaş Yukarı