Azerbaycan'a Hareketlerinden Önce Yaptıkları Açıklama

13.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Bakü Enerji Zirvesi nedeniyle Azerbaycan'a hareketlerinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"Değerli Basın Mensupları,
13-14 Kasım 2008 tarihlerinde Bakü'de, ondan fazla ülkenin katılımıyla bir Enerji Zirvesi düzenlenecektir.
Bakü Enerji Zirvesi, daha önce 2007 ve 2008 yıllarında Polonya, Litvanya ve
Ukrayna'da enerji güvenliği konusunda düzenlenen toplantıların devamı niteliğindedir.
Sözkonusu Zirve'ye Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in davetlisi olarak katılmak üzere az sonra Bakü'ye hareket ediyorum.
Ziyaretim sırasında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Hilmi Güler de bana refakat edecektir.
Tüm konularda olduğu gibi, enerji alanında da yakın işbirliği içinde olduğumuz dost ve kardeş Azerbaycan'ın evsahipliğinin, Zirve'ye ayrı bir anlam katacağına inanıyorum.
Enerji güvenliği konusu, bölgemizde yaşanan son gelişmelerin de etkisiyle gündemin üst sıralarındaki yerini ve önemini korumaya devam etmektedir.
Türkiye'nin kalkınmasına ve refah seviyesinin artmasına paralel olarak enerji tüketimi de sürekli ve yoğun bir artış göstermektedir. Ülkemiz aynı zamanda Doğu-Batı enerji koridoru olarak nitelendirilen güzergahta kilit bir role sahiptir.
Dolayısıyla bu Zirve'yi, bölge ülkelerine Türkiye'nin enerji politikasının tüm boyutlarının bir kez daha anlatılması ve işbirliği imkanlarının geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat olarak görüyorum.
Bu kapsamda, tüm katılımcı ülkelerle enerji güvenliği ve enerji güvenliğinin üç temel unsurunu oluşturan arz, talep ve bizim için ayrı bir önem taşıyan transit güvenliği konularında kapsamlı görüş alışverişinde bulunacağız.
Zirve sırasında yapacağım konuşmada ve bu vesileyle muhataplarımla gerçekleştireceğim görüşmelerde tüm bu hususları, ülkemizin görüş ve yaklaşımlarını bir kez daha dile getireceğim.
Teşekkür ederim."
Yazdır Paylaş Yukarı