Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev İle Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

05.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Değerli Basın Mensupları,
Bugün misafirimiz, değerli dostumuz, değerli kardeşim, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'dir.
Kendisine ve heyetindeki çok değerli bakanlara, üyelere hepsine tekrar hoşgeldiniz diyorum.
Bildiğiniz gibi, Azerbaycan'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Ve bu seçimlerden sonra Sayın Aliyev ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yapıyorlar. Bundan dolayı da bütün Türk halkı büyük bir onur duyuyor, kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu seçimlerden dolayı da kendilerini tebrik ediyorum. Gerçekten bütün bölgeye örnek olacak bir şekilde bu seçimler yapıldı, seçimleri takip edenler, herkesin bu konularla ilgili raporları ve açıklamaları, tabii ki dostları ve kardeşleri olarak bizleri de mutlu etmiştir.
Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler herhangi iki ülkenin ilişkilerinin çok ötesindedir. Bizler daima tek millet şuuru içerisinde hareket etmişizdir. Bu bakımdan her zaman en üst seviyede ziyaretlerimiz ve ilişkilerimiz söz konusu olmuştur.
Bu ziyaret de ayrı bir anlam kazanmaktadır. Hem Sayın Cumhurbaşkanı'nın ikinci kez seçilmesinin arkasından ilk ziyareti yapması, hem de dönem olarak Kafkaslarda çok önemli bir dönemi yaşıyor olmamız, kendisiyle geniş bir şekilde bu bölgenin konularını, sorunlarını istişare etme imkanı vermiştir. Bundan her iki ülkenin de çok büyük faydası ve çıkarı olmuştur.
Bildiğiniz gibi son dönemde Kafkaslarda önemli çalkantılara hep beraber şahit olduk. Bu çerçeve içerisinde, birçok görüşmeler, ziyaretler oldu. Sayın Başbakanımızın ziyaretleri oldu, benim ziyaretim oldu. Benim Ermenistan'a yaptığım ziyaretten sonra, 10 Eylül'de Bakü'ye yaptığım ziyarette, bölgenin konularını o zaman da geniş bir şekilde ele almıştık. Şimdi de tekrar her şeyi gözden geçirme fırsatımız oldu.
Bu çerçeve içerisinde şunu da ifade etmek isterim ki, Kafkaslar'ın sorunlarıyla hep beraber cesur bir şekilde yüzleşmeye başladık ve bunları çözme azmimizi bütün Kafkas liderleri değişik platformlarda ortaya koymaktadır. Bunun çok iyi bir gelişme olduğu kanaatindeyiz.
Birbirlerine çok benzeyen kültürleri olan bu bölgenin halklarının barış, huzur ve istikrar içerisinde yaşaması ve işbirliğini geliştirmesi herkesin çıkarınadır. Bu çerçevede Türkiye, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformunu ortaya atmıştır. Buna başta Azerbaycan olmak üzere Kafkasya'daki bütün ülkelerin hep destekleri söz konusu olmuştur. İnanıyoruz ki, görüşmeler, diyalog ve karşılıklı anlayış içerisinde yaratılacak iklim, Kafkaslar'daki problemlerin çözümüne yol açacaktır.
Şüphesiz ki bu çerçevede başta Karabağ sorunu gelmektedir. Karabağ sorununun çözümüyle ilgili de yeni bir dönemin başladığını ifade edebilirim. Sayın Aliyev'in ve Sayın Sarkisyan'ın, birkaç gün önce Moskova'da yaptıkları görüşmeler de gayet verimli geçmiştir. Türkiye olarak bu görüşmeleri destekledik, bunun arkasının geleceğine inanıyoruz ve bu yönde herkesin elinden gelen çabayı göstermesini arzu ediyoruz.
Siyasi konuların yanında enerji konularını da tabii ki geniş bir şekilde konuştuk. Yine, Türkiye ile Azerbaycan'ın çok gurur duyduğu büyük projeler; Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projeleri; bunları bir kez daha gözden geçirdik. Bildiğiniz gibi petrol ve doğalgaz boru hatları başarıyla çalışmaktadır. Demiryolunun da vaktinde bitirilmesi için dikkatlerimiz daima ortadadır. Gürcistan'ın da şüphesiz ki, bu büyük projelerde çok büyük payı vardır, onların da çıkarı, hepimizin çıkarı söz konusudur. Bu büyük projeler barış, istikrar temin edildiğinde bölgedeki bütün ülkelere zaten açıktır, bunu hepimiz defalarca tekrarladık.
İki ülke arasındaki ikili ilişkiler de en üst seviyede, en iyi şekilde devam etmektedir. Ekonomik ilişkilerimiz, ticari ilişkilerimiz gayet iyidir, ticaretimiz giderek artmaktadır. Yatırımlar karşılıklı olarak gelişmektedir. Azerbaycan'ın Türkiye'de yaptığı yatırımlar çok dikkati çekmektedir. Petrol, kimya endüstrisinde yapılan yatırımlar herkes tarafından da desteklenmektedir. Yine Türk iş adamlarının Azerbaycan'daki yatırımları daima gurur vericidir. Bunlara gösterilen güvenden dolayı Sayın Cumhurbaşkanına ve arkadaşlarına tekrar teşekkür ediyorum. Bu işbirliğimiz şüphesiz ki devam edecektir. En üst seviyede bu konulara büyük bir itina göstermekteyiz.
Ben, bu ziyaretin önemli bir ziyaret olduğunu düşünüyorum ve bu ziyaret vesilesiyle bütün ilişkilerimizi bir kez daha gözden geçirdik. Her şeyin en iyi şekilde devam ettiğini görmekten duyduğum mutluluğu ifade ediyorum. Bir kez daha hoşgeldiniz diyorum.
Belki bu vesileyle sabah da baş başa görüşmemizde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki seçimleri ilgiyle takip ettiğimizi paylaşmıştık. Her ne kadar seçimlerin resmi neticeleri henüz ilan edilmemiş olsa da, Barack Obama'nın Amerika Birleşik Devletleri'ne Başkan seçilmesini tabii ki büyük bir ilgi ve dikkatle takip ettik. Bunun hem Amerikan halkı için, hem dünyadaki barış, istikrar ve güvenlik için hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Ümit ediyorum ki, bütün dünyada yeni bir dönem bu şekilde başlar."
Yazdır Paylaş Yukarı