Ukrayna Cumhurbaşkanı Sayın Yuşçenko ile Görüşmelerinin Ardından Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

27.10.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Ukrayna Cumhurbaşkanı Sayın Viktor Yuşçenko ile görüşmelerin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:

"Değerli Basın Mensupları,
Ukrayna Cumhurbaşkanı Sayın Yuşçenko ile çok faydalı görüşmelerde bulunduk. Bildiğiniz gibi Sayın Yuşçenko, daha önce de ülkemizi ziyaret etmişlerdi. Bir kez daha Türkiye'de kendisini ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanı ile ikili bölgesel ve uluslarası konularda, sorunlar üzerinde kapsamlı bir görüş alış verişinde bulunduk.
Önemle ifade etmek isterim ki, bölgesel ve uluslararası konularda görüşlerimiz birbirleriyle örtüşmektedir.
Paylaştığımız ortak coğrafyada her iki ülkenin de ilgi alanına giren güncel ve önemli bölgesel gelişmeler hakkında karşılıklı fikir alış verişinde bulunduk.
Değerli Basın Mensupları,
Bildiğiniz gibi 2003 yılında, Türkiye Ukrayna'yı ilişkilerinde öncelikli ülke olarak sınıflandırmış, o günden bu yana Ukrayna da Türkiye'ye aynı önemi vermiş ve ikili ilişkilerimiz her alanda güçlü bir şekilde gelişmeye başlamıştır.
Siyasi konularda çok düzenli istişarelerde bulunurken, ekonomik alanda ilişkilerimizi çok geliştirmiş bulunuyoruz. Ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulaşmıştır. 2010 yılında bunun 10 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz.
Serbest ticaret anlaşması imzalamak için de her iki ülkenin çalışmaları vardır, ümit ediyoruz ki bunlar gerçekleşecektir. Ayrıca, vize konularında da birçok kolaylaştırıcı tedbirleri almayı kararlaştırdık.
Yatırımlar, müteahhitlik hizmetleri ve enerji alanında da Ukrayna'yla işbirliğimiz vardır. Bu vesileyle, Sayın Cumhurbaşkanının Türk iş adamlarına verdikleri destek ve güven için de teşekkür etmek istiyorum. Ukrayna'da iş adamlarımız birçok büyük projeyi gerçekleştiriyorlar.
Karşılıklı turizm hareketlerinden de büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu sene galiba Türkiye'ye 600 bin turist gelmiştir. Ümit ediyoruz ki, bu karşılıklı ziyaretler daha da artacaktır.
Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinde yine çok önemli rol oynayan, köprü vazifesi gören Kırım Tatarlarıyla ile ilgili de Sayın Cumhurbaşkanıyla görüş alış verişinde bulunduk. Kendilerinin vatandaşlarıdır tabii Kırım Türkleri, onlara gösterdikleri kolaylıklar için de teşekkür ederim.
Değerli dostum Cumhurbaşkanı Yuşçenko'yu, ülkemizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyorum. Kendisinin de daveti vardır, memnuniyetle kabul ettiğimi ifade ettim. Aramızdaki ilişkilerin daha da gelişmesine vesile olan bu ziyaretten gerçekten büyük bir memnuniyet duyduk. Kendisine bir kez daha hoş geldiniz diyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı