ABD Başkanlığına Seçilen Barack Obama'ya Tebrik Mektubu

05.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız, ABD Başkanlığına seçilen Barack Obama'ya bügün bir tebrik mektubu göndermiştir. Anılan mektubun tercümesi aşağıda sunulmuştur.

"Sayın Seçilmiş Başkan,

Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı'na seçilmeniz dolayısıyla Zat-ı Alilerini en içten dileklerimle kutluyorum.

Dünyanın siyasi ve ekonomik güçlüklerden geçtiği bir dönemde büyük Ulusunuza önderlik etmeye seçilmiş bulunuyorsunuz. Bununla beraber, zor zamanlarda yaşasak da, biz bu zamanlarda insanlık için daha aydınlık günler sağlayacak fırsatların yaratılabileceğine de inanıyoruz. Değişim ve umut mesajınız günümüzün beklentilerini karşılayan bir mesajdır. Türkiye, bu mesajı benimsemektedir.

İki yakın müttefik ve ortak olarak Türkiye ve ABD, hayati çıkarlara dayanan yakın dostluk ilişkileri kurmuşlardır. Özgürlük, demokrasi, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel kabul gören ortak değerlere dayanan bu dostluk, ülkelerimiz için önemli bir varlıktır. Dostluğumuza büyük değer veriyoruz.

Ülkelerimiz arasındaki ortaklık, sadece ikili ilişkilerimiz bakımından değil, Orta Doğu, Kafkasya, Balkanlar ve Orta Asya'yı da kapsayan çok geniş bir coğrafyada barış ve güvenliğe sağladığı güçlü katkılar nedeniyle de özel bir önem taşımaktadır.

Bu bağlamda, başta terörle mücadele olmak üzere, iki ülke arasındaki stratejik ortaklık ve işbirliğinin her alanda daha da ileriye götürülmesi ve paylaştığımız ortak değerlerin ve barışın bölgemizde ve dünyada yaygınlaştırılması yönündeki kararlılığımızı vurgulamak isterim.

Bu vesileden istifadeyle, Zat-ı Alilerinin ve ailenizin sağlık ve mutluluğu ile dost ve müttefik Amerika Birleşik Devletleri halkının refahı için en içten dileklerimi iletirim."

***
MEKTUBUN ORJİNAL METNİ

"Dear Mr.President-elect,

I would like to extend my sincere congratulations on your election as the President of the United States of America.

Indeed, You have been elected to lead Your great Nation at a time when the world is being tested politically and economically. Yet although these may be difficult times, we believe that they are also times for creating new opportunities that will bring about a brighter future for mankind. Your message of change and hope is one that meets the expectations of our day. It is a message that Turkey embraces.

As two close allies and partners, Turkey and the United States have established a strong friendship based on vital interests. This friendship is founded on universal values such as freedom, democracy, respect for human rights and rule of law and constitutes an important asset for our countries. We value this friendship highly.

Our partnership not only serves the best interests of our two countries, but also has particular importance as it contributes significantly to the preservation of peace, stability and security in a wide geography which includes the Middle East, the Caucasus, the Balkans, Central Asia and beyond.

In this regard, I would like to reiterate our firm commitment to further enhancing our strategic partnership and cooperation with the United States, particularly in our common fight against terrorism, as well as to the promotion and dissemination of our shared values and culture of peace in our region and at the global level.

I would like to take this opportunity to express my best wishes for Your health and happiness and that of Your family as well as the well-being of Your Nation."
Yazdır Paylaş Yukarı