2010 "Türkiye'de Japon Yılı" Danışma Konseyi Üyelerini Kabul

20.10.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanı, kendilerinin himayesinde ülkemizde 2010 yılında düzenlenecek "Türkiye'de Japonya Yılı"nın hazırlıkları bağlamında oluşturdukları Danışma Konseyi'nin üyeleriyle bugün ilk toplantıyı yapmıştır.

Toplantı sırasında Japonya'nın, 2010 "Türkiye'de Japonya Yılı" çerçevesinde düzenleyeceği etkinlikler hakkında Japon tarafına yardımcı olunması ve tavsiye ve telkinlerde bulunulması hususlarında görüş alışverişinde bulunulmuştur. Japonya Yılı'nın tertiplenmesiyle ulaşılması arzulanan sonuçlar değerlendirilmiştir.
Bilgi Notu:
Türkiye ve Japonya, aralarındaki büyük mesafeye rağmen kökleri tarihte bulunan yakın ilişkilere sahiptir. Bu bağlamda 2003 yılı Japonya'da Türkiye Yılı ilan edilmiş ve kapsamlı etkinlikler gerçekleştirilmiştir.
Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu yıl Haziran ayında Japonya'ya yaptıkları resmi ziyaret iki ülke arasında devlet başkanları düzeyindeki ilk ziyareti teşkil etmiştir. Bu vesileyle ülkemizde 2010 yılı "Türkiye'de Japonya Yılı" ilan edilmiştir. Danışma Konseyi'nin sözkonusu etkinliğin planlanması ve gerçekleştirilmesinde önemli bir işlevi olacaktır. Konsey üyelerinin isimleri ektedir.
Konseyin görevleri arasında Japonya Yılı etkinliklerinin Türk -Japon ilişkilerini güçlendirecek yeni fikirlerle desteklenmesini sağlamak ve 2010 sonrasında da devam edebilecek yeni işbirliği alanları yaratmak amacıyla fikri temeli hazırlamak bulunmaktadır.

Japon tarafı benzer bir kuruluşu "2010 Hazırlık Komitesi" adıyla hayata geçirmiş olup burada milletvekilleri, firma temsilcileri ve bürokratlar görev yapmaktadır. Kuruluşun başkanlığını Toyoto Firması'nın Yönetim Kurulu Başkanı Cho'nun, danışmanlığını ise Eski Başbakanlardan Koizumi'nin yürütmesi öngörülmektedir.

"Türkiye'de Japonya Yılı"nın hazırlıkları bağlamında oluşturulan Danışma Konseyi'nin üyeleri alfabetik sıraya göre düzenlenmiş olarak aşağıdadır:

Sayın Gündüz AKTAN
(Em.) Büyükelçi (Eski Tokyo Büyükelçisi)
İstanbul Milletvekili

Sayın Umut ARIK
(Em.) Büyükelçi (Eski Tokyo Büyükelçisi)

Sayın Şükrü ELEKDAĞ
(Em.) Büyükelçi (Eski Tokyo Büyükelçisi)
İstanbul Milletvekili

Sayın Prof. Dr. Ayşe ESENBEL
Japon Araştırmaları Derneği Başkanı

Sayın Prof. Dr. Bozkurt GÜVENÇ

Sayın Rifat HİSARCIKLIOĞLU
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı

Sayın Agah KAFKAS
Çorum Milletvekili
Türkiye-Japonya Parlamentolararası
Dostluk Grubu Başkanı

Sayın Prof. Dr. İlber ORTAYLI
Topkapı Sarayı Müdürü

Sayın Tuncay ÖZİLHAN
DEİK Türk-Japon İş Konseyi Türk Tarafı Başkanı

Sayın Prof. Dr. Cafer Tayyar SADIKLAR
Türk-Japon Vakfı Başkanı

Sayın Prof. Dr. Mete TUNÇOKU
Çanakkale Onkesiz Mart Üniversitesi
Öğretim Görevlisi

Sayın Necati UTKAN
(Em.) Büyükelçi (Eski Tokyo Büyükelçisi)

Sayın Solmaz ÜNAYDIN
(Em.) Büyükelçi (Eski Tokyo Büyükelçisi)

Sayın Prof. Dr. Nükhet YETİŞ
TÜBİTAK Başkanı
Yazdır Paylaş Yukarı