60. Frankfurt Kitap Fuarı'nın Açılışına Katılmak Üzere Frankfurt'a Hareketlerinden Önce Basına Yaptığı Açıklama

14.10.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye'nin onur konuğu olduğu 60. Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılışına katılmak üzere Frankfurt'a hareketlerinden önce basına yaptığı açıklama aşağıda sunulmaktadır:

"Değerli Basın Mensupları,

Ülkemizin onur konuğu olacağı 60. Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılışına katılmak üzere hareket ediyorum.

Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, dünyanın en büyük ve önemli kitap fuarıdır. Fikri mülkiyet bakımından ise, öndegelen uluslararası bir platform ve pazardır.

Fuar kapsamında, "Tüm Renkleriyle Türkiye" teması altında ülkemizin edebi birikimi, kültür ve sanatı, Mart ayından bu yana düzenlenmekte olan ve yıl sonuna kadar devam edecek yaklaşık 250 etkinlikle tanıtılmaktadır. Bu çerçevede, 100 yayıncı, 350 yazar/çevirmen ve 320 sanatçı ülkemizi Fuar'da temsil edecektir.

Frankfurt Kitap Fuarı'nda konuk ülke olmamız, Türk edebiyatının yanısıra, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları ile üçüncü kuşağa mensup Türk sanatçılarının başarılı çalışmalarının tanıtılması açısından da önem taşımaktadır. Bu eserler, Türk ve Alman toplumlarının birlikteliğinin en başarılı ürünleri olarak ortak övünç kaynağıdır.

Frankfurt programım çerçevesinde bugün bilahare, Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'i kabul edeceğim. Dışişleri Bakanlığı görevim sırasında birlikte çalıştığım dostum Steinmeier ile ülkelerimizi ilgilendiren güncel dış politika konularında görüş alışverişinde bulunacak olmaktan ayrıca memnuniyet duymaktayım.

Bugün akşam ise, Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılışına katılarak, bir konuşma yapacağım. Bilahare, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay ile birlikte Türkiye Pavyonu'nun açılışını gerçekleştireceğiz.

Frankfurt, hem Almanya'nın hem de Avrupa'nın önemli bir finans ve ticaret merkezidir. Frankfurt'u ziyaretim vesilesiyle, yarın sabah Frankfurt Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı tarafından onuruma düzenlenecek çalışma kahvaltısına katılacağım. Ardından, Almanya'daki Türk toplumunun temsilcileriyle biraraya geleceğim.

Yarın ayrıca, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Sayın Köhler ile ikili bir görüşme gerçekleştireceğim. Sayın Köhler ile birlikte Türk Pavyonu'nu gezeceğiz. Bu görüşmenin ardından Türkiye'ye döneceğim.

Frankfurt ziyaretimin, Türk-Alman ilişkilerinin özünü yansıttığını, kapsamlı ve çok boyutlu ilişkilerimize katkı sağlayacak bir vesile olduğunu düşünüyorum.

Ziyaretimin ayrıca, gerek Türkiye'nin bu çok yönlü tanıtım projesine destek bakımından, gerek ziyaret sırasında Türk toplumu temsilcileri ve Alman makamlarıyla yapacağım görüşmeler açısından fayda sağlayacağına inanıyorum.

Teşekkür ederim."
Yazdır Paylaş Yukarı