Finlandiya ve Estonya Ziyaretlerinden Dönüşlerinde Esenboğa Havalimanı'nda Basına Yaptıkları Açıklama

11.10.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Finlandiya ve Estonya ziyaretlerinden dönüşlerinde Esenboğa Havalimanı'nda basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"Değerli Basın Mensupları,
İki AB ülkesi olan Finlandiya ve Estonya'ya yaptığım resmi ziyaretleri tamamlayarak yurda dönmüş bulunuyorum.
Finlandiya'da başta Cumhurbaşkanı Tarja Halonen olmak üzere Fin yetkililerle yaptığım görüşmelerde Türkiye-Finlandiya ilişkilerini her alanda gözden geçirdik. İşbirliğimizi kuvvetlendirmek için neler yapabileceğimiz üzerinde durduk. Dünyada ve yakın çevremizde mevcut, ülkelerimizi doğrudan etkileyen sorunları ve bu sorunların çözümü konusunda yapabileceğimiz ortak katkıları ele aldık.
Finlandiya ziyaretim sırasında Türkiye-Finlandiya İş Toplantısı'na katıldım. Her iki Cumhurbaşkanı olarak, beraber katıldık. Tatar-Türk Toplum Merkezi'ni ve Yuvaskula Üniversitesi'ni ziyaret ettim. Yuvaskula Üniversitesi'nin eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari adına her yıl düzenlediği geleneksel Konferans'ı bu yıl ben verdim, Türkiye-AB ilişkileri konusunda bir konuşma yaptım. Konferans'ta hazır bulunan, Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren Bağımsız Türkiye Komisyonu Başkanı eski Cumhurbaşkanı Ahtisaari ile özellikle Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili yararlı bir görüşme yaptım. Bu görüşmemizden bir gün sonra Ahtisaari'ye Nobel Barış Ödülü verilmesi hoş bir rastlantı oldu. Kendisini ben de hemen ertesi gün arayarak tebrik ettim ve Türkiye'ye yaptığı katkılardan dolayı bir kez daha teşekkür ettim.
Diğer yandan, TÜBİTAK ile Finlandiya Akademisi arasında bir işbirliği anlaşması da bu vesileyle imzalandı. Heyetimde TÜBİTAK Başkanı Sayın Prof. Nüket Yetiş de vardı.
Estonya'da, başta Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik İlves olmak üzere, Eston yetkililerle yaptığım görüşmelerde, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin yanısıra, bölgesel ve uluslararası konuları da bütün yönleriyle ele alıp değerlendirme ve görüş alış verişi yapma imkanını buldum. Bir çok küresel ve bölgesel meselede ortak görüşlere sahip olduğumuzu memnuniyetle gördük. İkili ilişkilerimizi daha da ileri götürebilme yöntemlerini konuştuk.
Estonya ziyaretim sırasında Türk-Eston İş Konseyi Toplantısı'nda bir konuşma yaptım, yine evsahibi ülkenin Cumhurbaşkanı da katıldı. Türkiye ile Estonya'nın geçen yüzyılın başlarına kadar giden ilişkilerinin tarihsel bir perspektifini sunan "Turkey 85-Estonia 90" başlıklı serginin açılışına katılarak, sergi sırasında Türkçe eserleri Estonca'ya kazandıran ünlü Eston Şair ve Çevirmen Ly Seppelin Ehin'e "Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Plaketi ve Beratı" tevcih ettim.
Finlandiya ve Estonya'ya gerçekleştirdiğim bu ziyaretler gayet başarılı geçmiş, ülkelerimiz arasındaki üst düzey temasların düzenli olarak sürdürülmesi konusunda taraflar arasında mutabakata varılmıştır.
Diğer yandan, AB üyeleri Finlandiya ve Estonya'nın liderleri, Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik desteklerini bir kez daha açıkca teyid etmişler, Türkiye'nin AB yolunda gerçekleştirdiği reformlar hakkında verdiğim bilgileri memnuniyetle karşılamışlardır.
Bu ziyaretlerde, terörizmle mücadelemiz, Irak ve Kıbrıs politikalarımız ile ilgili olarak da muhattaplarıma geniş bilgi verdim. Enerji güvenliği konusunda da rolümüzü anlattım. Bütün bu konuların hem resmi makamlar tarafından, hem de kamuoyu tarafından ilgiyle takip edildiğini gördüm. Yine her iki ülkede birçok televizyon ve gazetelere verdiğim mülakatlarda da bu konuları açıklama imkanı buldum. Ziyaretlerde ülkemizin Finlandiya ve Estonya ile mevcut dostluk bağları daha da kuvvetlenmiştir. Geleneksel işbirliği alanlarına ilaveten bilişim ve bilim teknolojisi alanlarına girmemiz bu ziyaretin ayrı bir özelliği olmuştur. Bu ziyaretlerin, ilişkilerimizin siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarına somut katkılar sağladığına inanıyorum.
Teşekkür ederim."
Yazdır Paylaş Yukarı