Fransa, Finlandiya ve Estonya Ziyareti

04.10.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımız, 6 Ekim 2008 tarihinde Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IFRI) tarafından Fransa'nın Evian kentinde birincisi düzenlenecek olan "Dünya Siyaseti Konferansı"nın açılışında bir konuşma yapacaklardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız, bu vesileyle konaklayacakları Cenevre'de ülkemizin de gözlemci üyesi olduğu ve halen "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC)" deneyinin yapıldığı "Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü" - CERN'i 7 Ekim 2008 tarihinde ziyaret edeceklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımız bilahare, 7-9 Ekim 2008 tarihlerinde Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen'in davetine icabetle Finlandiya'ya, 9-11 Ekim 2008 tarihlerinde ise Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik İlves'in davetine icabetle Estonya'ya resmi ziyarette bulunacaklardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız Finlandiya'da, Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, Başbakan Matti Taneli Vanhanen, Meclis Başkanı Sauli Väinämö Niinistö, Finlandiya eski Cumhurbaşkanı ve "Bağımsız Türkiye Komisyonu" Başkanı Martti Ahtisaari ile görüşecekler, Türkiye-Finlandiya İş Toplantısı'na katılarak hitap edecekler, Tatar-Türk Toplum Merkezi'ni, Yuvaskula Üniversitesi'ni ziyaret edecekler ve Yuvaskula Üniversitesi'nde düzenlenecek Martti Ahtisaari Yıllık Konferansı'nın bu yılki konuşmasını yapacaklardır. Ziyaret sırasında TÜBİTAK ile Finlandiya Akademisi arasında bir işbirliği anlaşması da imzalanacaktır.

Helsinki'deki Uluslararası Kültür Merkezi CAISA'da, 2-26 Ekim tarihlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız ve Helsinki Büyükelçiliğimizin işbirliğiyle gerçekleştirilecek "Türk Kültür Ayı" etkinlikleri de Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretiyle aynı tarihlerde düzenlenecek ve devam edecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Estonya'da ise, Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik İlves, Başbakan Andrus Ansip ve Parlamento Başkanı Ene Egma ile görüşecekler, Türk-Eston İş Konseyi Toplantısı'nda bir konuşma yapacaklar, "Turkey 85-Estonia 90: Friendship through times" başlıklı serginin açılışına katılacaklar, Orkestra Şefi Emre Aracı'nın yönetiminde Eston müzisyenlerin vereceği "Avrupa'da Türk, Osmanlı Sarayı'nda Avrupa Müziği" konserini izleyecekler ve Türk dili ve edebiyatı ile ilgili çalışmaları münasebetiyle Eston Şair ve Çevirmen Ly Seppelin Ehin'e "Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Plaketi ve Beratı" vereceklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Finlandiya ve Estonya'daki temas ve görüşmeleri kapsamında, ikili ilişkilerimiz ile işbirliğimiz ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ele alınacak, bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişinde bulunulacaktır.
Yazdır Paylaş Yukarı