ABD'ye Hareketlerinden Önce Havaalanı'nda Basına Yaptığı Açıklama

20.09.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletler 63. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri münasebetiyle New York'a hareketlerinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:

"Değerli Basın Mensupları,

Birleşmiş Milletler 63. Genel Kurulu Genel Görüşmelerinin Üst Düzeyli Bölümü'ne katılmak üzere 20-28 Eylül 2008 tarihlerinde New York'ta bulunacağım.

Bu çerçevede, 23 Eylül Salı günü açılış oturumuna katılarak, BM Genel Kurulu'na hitap edeceğim. Ülkemizin uluslararası gündemle ilgili konulardaki girişim, görüş ve beklentilerini dile getireceğim.

Aynı şekilde, günümüzün önemli meseleleri hakkında Devlet ve Hükümet Başkanları arasında görüş alışverişine olanak verecek bir dizi üst düzeyli toplantıya katılacağım.

Türkiye'nin Afrika Kıtası'na verdiği önemi biliyorsunuz. Bu anlayışla, 22 Eylül Pazartesi günü Afrika'nın kalkınması temalı toplantıya konuşmacı olarak iştirak edeceğim.

23 Eylül günü ABD ve Irak Devlet Başkanlarının Irak konulu brifingine katılacağım.

Ertesi gün "Binyıl Kalkınma Hedefleri Yüksek Düzeyli Toplantısı" ile bu kapsamda düzenlenecek "Fakirlik ve Açlık" konulu yuvarlak masa oturumuna katılarak, konuşma yapacağım.

Genel Kurul'a katılacak olan diğer devlet ve hükümet başkanlarıyla da çok sayıda ikili görüşme gerçekleştireceğim. Ayrıca, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile de bir görüşme yapacağım.

Temaslarımda bölgesel sorunlar başta olmak üzere, BM gündemindeki meseleler hakkında muhataplarımla görüş alışverişinde bulunacağım.

Böylece bu konulara ilişkin yaklaşım ve beklentilerimizi en üst düzeyde aktarma fırsatını bulacağım.

Yine temaslarım kapsamında, 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi adaylığımıza ilişkin destek talebimizi bir kez daha muhataplarıma ifade edeceğim.

Yaklaşık yarım asırdır Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmemiş olan ülkemizin bu yıl Ekim ayında yapılacak seçimlerde bu üyeliğe getirilmesinin, uluslararası ilişkilerdeki konum ve rolümüzü pekiştirecek bir gelişme olacağına inanıyorum.

BM ile ilgili faaliyetlerin dışında ise, çeşitli düşünce kuruluşlarının düzenledikleri etkinliklere katılarak Amerika ve dünya kamuoyunu Türk dış politikası ve ekonomisinin çeşitli boyutlarıyla ilgili olarak aydınlatacağım.

ABD'de bulunmamdan yararlanarak, bu ülkedeki Türk dernek ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanısıra, vatandaşlarımızla biraraya geleceğim.

New York'ta katılacağım toplantıları ve yapacağım temasları takiben 29 Eylül 2008 günü yurda döneceğim.

BM 63. Genel Kurulu Genel Görüşmelerinin Üst Düzeyli Bölümü'ne iştirakimin, uluslararası gündemde bulunan siyasi ve ekonomik konulardaki yaklaşımlarımızı en üst düzeyde anlatmak; hem de 2009-2010 dönemi Güvenlik Konseyi adaylığımızı Ekim ayında yapılacak seçimlerin hemen öncesinde bir kez daha vurgulamak bakımından faydalı olacağına inanıyorum.

Teşekkür ederim. "
Yazdır Paylaş Yukarı