Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Görüşmesinin Ardından Basına Yaptığı Açıklama

10.09.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklama aşağıda sunulmaktadır.

"Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le çok güzel bir görüşme yaptık. Her zaman olduğu gibi Türkiye ile Azerbaycan'ın kardeşliği, dostluğu daima bakidir ve bu çerçeve içerisinde önce ikili ilişkilerimizi ele aldık, bu konuları görüştük. Daha sonra da bölgeyle ilgili konuları gözden geçirdik. İkili ilişkilerimiz söz konusu olduğunda gayet mükemmel bir şekilde siyasi, ekonomik ve diğer konularda Türkiye ve Azerbaycan işbirliği yapmaktadır. Siyasi konularda daima Türkiye Azerbaycan'ın yanında olmuştur ve her zaman da olmaya devam edecektir.

Ekonomik konularda da Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev'in söylediği gibi, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve en son Kars'ta temelini attığımız, Kars kısmının temelini attığımız daha önceki yılda da Tiflis'te yine başlattığımız Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projeleri, bunlar bütün dünyanın büyük bir saygıyla takip ettiği büyük projelerdir. İnanıyorum ki, bunlar hep yenilendi, hep eklenecektir. Dolayısıyla ekonomik ilişkilerimizi çok daha güçlendirmek ve geliştirmek için büyük bir irade ve gayret içerisindeyiz.

Bugün çok kapsamlı bir şekilde Kafkasya'da ortaya çıkan yeni durumu da gözden geçirdik. Bu vesileyle, bundan birkaç gün önce milli takımlarımızın maçları vesilesiyle Ermenistan'a yaptığım ziyaret orada Ermenistan Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmeler hakkında da kapsamlı bir şekilde Sayın İlham Aliyev'e görüşlerimi aktardım ve intibalarımı aktardım.

Şunu sizlerle samimi olarak paylaşmak isterim ki, Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev'in Kafkas vizyonu ve Kafkaslarla ilgili çok realist, gerçekçi analizi gerçekten bende çok büyük bir etki yaratmıştır. Kendisine gerçekten burada takdir ve teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Ortada yeni bir durum söz konusudur. Gürcistan'da ortaya çıkan olaylardan sonra bizler devlet adamları olarak, liderler olarak durumu en iyi şekilde analiz edip, tahlil edip doğru ve kararlı siyasi iradeleri göstermemiz gerekir. Ümit ediyorum ki, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ meselesi diyalog yoluyla, anlayışla ve karşılıklı görüşmelerle çözüme erişir.

17 sene geçen bu sorunun çözümü için yeni fırsatlar doğduğu kanaatindeyiz. Bununla ilgili Ermenistan ziyaretimden de ümitli dönmüştüm, görüşerek bunların hallolabileceğine inanıyorum. İşgal altındaki toprakların şüphesiz ki bir an önce boşaltılması; bunlar çok büyük adımlar olacaktır ve bir barış havası, istikrar ortaya çıktığında da bu bölgede çok büyük ekonomik işbirliği olacaktır. Demin bahsettiğimiz boru hatları, yolar, demir hatları bütün bu Kafkasları bir ağ gibi örebilecektir. Onun için yeni bir fırsat, en iyi şekilde değerlendirmek, bu donmuş problemleri bu şekilde devam ettirmemek gerekir, çözmek gerekir. Çözmek için de yeni bir fırsatın ortaya çıktığı kanaatindeyim.

Ümit ediyorum ki, bunu en iyi şekilde bölge ülkeleri değerlendirir, barışçı yoları tercih eder. Birleşmiş Milletler'in zaten kararları ortadadır. Bütün bunlar hep dikkate alınır ve sonunda düşmanlıklar değil, dostluklar hüküm sürer. Böyle olursa bu bölgede hepimizin karına olur, böyle olursa bu bölge halklarının hepsinin çıkarına olur. Onun için iyi niyetli olarak çalışmak gerekir her şeyden önce ve ümit ederim ki, bütün dünya da bunu takdirle karşılar ve destekler.

Ben bir kez daha bugün yaptığımız çok samimi istişareden duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Ve bu vesileyle de bütün Azeri kardeşlerime Türk halkının sevgi ve bağlılıklarını, saygılarını iletmek istiyorum.

Şu bir gerçek ki, bizler hepimiz bir milletin parçalarıyız ama ayrı ayrı devletler içerisindeyiz; dayanışmamız sonuna kadar devam edecektir."
Yazdır Paylaş Yukarı