Azerbaycan'dan Dönüşlerinde Havaalanında Basına Yaptıkları Açıklama

10.09.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Azerbaycan'dan dönüşlerinde havaalanında basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:

"Değerli Basın Mensupları,

Kardeş Azerbaycan Cumhuriyetine yapmış olduğum günübirlik çalışma ziyaretini tamamlayarak ülkemize dönmüş bulunmaktayım.

Bu ziyaretimi gerçekleştirmeden önce, burada yaptığım açıklamada özellikle vurgulamış olduğum beklentim çerçevesinde, Azerbaycan'ı ziyaretim ve Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev'le gerçekleştirdiğimiz görüşmeler her bakımdan yararlı geçmiştir.

İki kardeş ülke arasında ikili, bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili olarak yakın temas ve görüş alışverişinde bulunulmasının önemi bir kez daha açıkça görülmüştür.

Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev'le görüşmemizde iki ülkeyi ilgilendiren bütün konu ve sorunları geniş biçimde ele aldık. İleriye yönelik bir anlayış içinde bu sorunların aşılmasında atılabilecek adımlar üzerinde durduk.

Ortak komşumuz Gürcistan'da geçtiğimiz Ağustos ayından itibaren yaşanan ve bütün bölge ülkelerini de doğrudan etkileyen gelişmelere dair görüşlerimizi paylaştık.

Bütün Avrasya coğrafyasının belki en kilit bölgelerinden biri olan Güney Kafkaslar'da mevcut sorunların aşılabilmesi; geçmişte yaşananlardan herkesin gerekli dersleri çıkararak benzer sorunların tekrarlanmaması için şimdiden tedbirlerin alınması; bu amaçla hiçbir bölge ülkesini dışlamayan adımların atılabilmesi hususunda bölgenin tüm ülkelerinin birlikte yapabileceklerine ilişkin değerlendirmelerde bulunduk.

Konuşarak, görüşerek çözüme kavuşturulmayacak hiçbir bölgesel sorun ve ihtilafın bulunmadığı hususunda mutabık kaldık.

Bölge sorunlarının barışçı yollardan ve diyalogla çözümlenmesi iki ülkenin esasen her zaman savunduğu temel ilkelerdir.

Bu ziyaretimde ayrıca birkaç gün önce Ermenistan'a yaptığım ziyaret ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Sayın Sarkisyan ile yaptığım görüşmeler hakkında Sayın Aliyev'e geniş bilgi verdim ve bu çerçeve içerisinde geniş bir görüş alış-verişinde bulunduk ve bütün bunları Sayın Aliyev'in de çok büyük bir ilgi ve takdirle izlediğini görmekten ayrıca memnun oldum.

İki ülkenin bölgesel gelişmelerle ilgili değerlendirmeleri ve mevcut sorunlara çözümler getirilebilmesine yönelik yaklaşımları her zaman olduğu gibi bugün de büyük ölçüde örtüşmektedir.

Bu ziyaretim vesilesiyle bunu bir kez daha görmekten büyük bir memnuniyet duydum.

Azerbaycan'la bütün konularda görüş alışverişimiz bundan sonraki dönemde de aynı yoğunlukta sürecektir.

Soru: Ermenistan Enerji bakanı bir açıklama yaptığ ve2009'unh başından itibaren Türkiye'ye elektrik satacaklarını söyledi. Bu yeni açılımın göstergelerinden biri midir?

Sayın Cumhurbaşkanımız : ''Bilmiyorum doğrusu. Görüşmelerimizde bunlar yoktu. Özel şirketler arasında çeşitli ilişkiler varsa bu başka.

Soru : Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin seyri biraz da Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerle de ilgili. Siz bu sorunların çözümü ile ilgili olarak Azerbaycan'dan nasıl bir izlenimle döndünüz.

Sayın Cumhurbaşkanımız : Biraz önce konuşmamda da söylediğim gibi gelişmelerden onların da çok büyük bir memnuniyet duyduğunu gördüm. Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev'in de vizyonunu bir kez daha takdir ettim. Çözümle ilgili gayet yapıcı ve çözümle ilgili her türlü denemeyi sınamayı çalışmayı yapmaya kendisinin de niyetli olduğunu gördüm. Dolayısıyla benim yaptığım bu temasları çok takdir ettiğini, bunun bölge için hepimiz için hayırlı neticeler vermesi ümidinde olduğunu zaten ifade etti. Yaptığımız basın toplantısında da kendisi de bu fikirleri kendi ağzından paylaştı kamuoyuyla.

Soru : BM Genel Kurulu için Amerika'ya gideceksiniz. Sayın Dışişleri Bakanının bugün yaptığı bir açıklama var. Türkiye-Azerbaycan-Ermenistan Dışişleri Bakanları arasında üçlü bir görüşme yapılabileceğini söyledi. Bugün Aliyev ile görüşmenizden sonra sizin de böyle bir üçlü görüşme yapma ihtimaliniz var mı?

Sayın Cumhurbaşkanımız : Birleşmiş Milletler toplantısına kimin gelip gelmediğini bilmiyorum dolayısıyla şu anda planlanmış bir şey söz konusu değil ama dışişleri bakanları yapabilir tabi. Hatırlayacaksınız daha önce de yine Türkiye Ermenistan, Azerbaycan Dışişleri Bakanları, benim dışişleri bakanı olduğum dönemde hem İstanbul'da hem de New York'ta bir araya gelmişlerdi."
Yazdır Paylaş Yukarı