Azerbaycan'a Hareketlerinden Önce Esenboğa Havalimanı'nda Yaptıkları Açıklama

10.09.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Azerbaycan'a hareketlerinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"Değerli Basın Mensupları,
Kardeş Azerbaycan Cumhuriyeti'ne günübirlik çalışma ziyaretinde bulunmak üzere az sonra Bakü'ye hareket ediyorum.
Bilindiği üzere, Azerbaycan'la ikili, bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili olarak yakın ve samimi görüş alışverişinde bulunmaya büyük önem veriyoruz.
Türkiye, Azerbaycan'ın haklı davaları ve çıkarları konusunda en büyük özeni ve en aktif çabaları gösteren ülkelerin en başında gelmektedir.
Bu yaklaşım her zaman dış politikamızın temel ilkelerinden birini oluşturmuştur.
Hatırlarsanız, geçen yıl Cumhurbaşkanı olarak KKTC'den sonra ilk ikili ziyaretimi Azerbaycan'a yapmak suretiyle, bu kardeş ülkeyle ilişkilerimize verdiğim önceliği vurgulamıştım.
Bu anlayışla bugüne kadar iki ülke arasında düzenli ve yoğun üst düzey temas ve ziyaretler gerçekleştirilmiştir.
Nitekim, son olarak bölgemizde büyük bir gerginliğin yaşandığı günlerde Sayın Başbakan 20 Ağustos 2008 günü Sayın Dışişleri Bakanıyla birlikte Bakü'yü ziyaret etmiştir.
Ardından 29 Ağustos 2008 günü Azerbaycan Dışişleri Bakanı ülkemize gelerek bölgesel gelişmelerle ilgili görüşmelerde bulunmuştur.
Sayın Aliyev ile de son olarak Temmuz ayında Kars'ta Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi temel atma töreni için biraraya gelmiştik.
Bu çalışma ziyaretim sırasında Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev'le yapacağımız görüşmelerde bölgemizde yaşanan son gelişmelerle ilgili değerlendirmelerimizi bir kez daha paylaşacağız.
Görüşmemizde geçtiğimiz ay Gürcistan'da meydana gelen olaylar ışığında bölgemizin bugünkü durumunu ele alacağız.
Ülkemizin yine bu sürecin en başında gündeme getirdiği ve Ermenistan dahil bölge ülkelerine sunduğu Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu önerisine ilişkin gelişmeler de başlıca gündem maddelerinden birini teşkil edecektir.
Tabiatıyla, geçen hafta Ermenistan'a yaptığım ziyaret ile ilgili izlenimlerimi de Sayın Aliyev'e aktaracağım.
Bunların yanı sıra, iki ülkeyi ve bölgemizi ilgilendiren diğer konuları da bu ziyaretim sırasında Sayın Aliyev'le geniş ve kapsamlı bir şekilde ele alma fırsatını bulacağız.
Azerbaycan ziyaretimin bu mülahazalarla her bakımdan yararlı geçeceğine inanıyorum.
Teşekkür ederim."
Yazdır Paylaş Yukarı