Ermenistan'dan Dönüşlerinde Esenboğa Havalimanı'nda Yaptıkları Açıklama

06.09.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Ermenistan'dan dönüşlerinde Esenboğa Havalimanı'nda basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"Değerli Basın Mensupları,
Dünya Kupası Grup Elemesi Futbol karşılaşmaları çerçevesinde bugün Erivan'da yapmış olduğum ziyareti, çok olumlu duygu ve düşüncelerle tamamlamış bulunuyorum.
Milli takımımızı göstermiş olduğu sportmenlik, yüksek performans ve bunun sonucunda elde ettiği başarılarından dolayı tebrik ediyorum.
Ziyaret sırasında Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile ikili ilişkiler ve başta Gürcistan'daki gelişmeler olmak üzere, bölgesel konular üzerine yapıcı ve samimi bir görüşme yaptık.
Bölgedeki endişe verici gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunduk.
Ermenistan'ın bu çerçevede Türkiye'nin Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu inisiyatifine kuvvetli destek verdiği açıklaması bizi memnun etti.
Kafkasya'da barış ve istikrarın sağlanması için bölge ülkelerinin işbirliği içinde çalışmaları gerektiği, ülkeler arasında güven ortamının tesis edilmesinin öncelik arzettiği konusunda da görüşmelerimiz farklı değildir.
Bölgesel gelişmelerin yanısıra, Türkiye-Ermenistan ilişkileri ile Yukarı Karabağ sorunu ve bu bağlamda Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri de gündeme geldi. Bu konudaki görüşlerimizi de anlattım.
Temaslarımda konuşarak halledilemeyecek sorun olmadığını, bölge ülkeleri arasında mevcut olan derin güven eksikliğinin de diyalog yoluyla hafifletilebilecek bir husus olduğunu, diyalog tesis edilebildiği takdirde, bunun üzerine güven inşa edilmesinin daha kolay olduğunu vurguladım.
İkili ilişkilerimizin gelişmesinin önündeki engellerin de karşılıklı diyalog yoluyla ortadan kaldırılmasının sağlanması gerektiği konusunda Ermeni tarafı ile görüş birliği içinde olduğumuzu gördüm.
Kısaca özetlemek gerekirse, ziyaretimin verimli geçtiğini, ileriye dönük olarak umut vaat ettiğini ve Türkiye'nin bölgedeki önem ve ağırlığını bir kez daha ortaya koyduğunu düşünüyorum.
Ziyaretim vesilesiyle, önümüzdeki yıl Türkiye'de yapılacak olan Türkiye-Ermenistan milli maçına Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ı davet ettim. "
Yazdır Paylaş Yukarı