Ermenistan'a Hareketinden Önce Esenboğa Havalimanı'nda Yaptığı Açıklama

06.09.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Ermenistan'a hareketlerinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basına yaptıkları açıklama aşağıda sunulmaktadır:
"Değerli Basın Mensupları,
Dünya Kupası Grup Elemesi Futbol karşılaşmaları çerçevesinde bugün Erivan'da yapılacak olan Türkiye-Ermenistan milli maçını izlemek üzere birazdan Ankara'dan ayrılacağım. Bilindiği gibi, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın daveti üzerine bu ziyareti gerçekleştiriyorum.
Daha önceki açıklamalarımızda da belirttiğimiz üzere bu maç, spor tarihinde ilk kez Türkiye ve Ermenistan milli futbol takımlarının karşılaşacak olmasının ötesinde, önemli fırsatlar sunacak bir anlam taşımaktadır.
Kafkasya bölgesinde uzun yıllardır çözüme kavuşturulamayan ihtilafların, bölge istikrar ve barışını nasıl tehdit ettiğini bundan bir ay önce beraber gördük.
Rusya Federasyonu ile Gürcistan arasındaki ihtilafın savaşa dönüşmesinin tüm bölge ülkeleri, hatta küresel boyutta olumsuz etkileri oldu.
Bu ziyaretimin böyle bir dönemde gerçekleşmesinin ayrı bir önemi bulunmaktadır. Bu maç vesilesiyle yapacağım ziyaret çerçevesinde, Ermenistan Cumhurbaşkanı ile bölgemizdeki gelişmeleri değerlendirme imkanını da bulacağız.
Malumunuz olduğu üzere, Kafkasya'da kalıcı istikrar ve barışın sağlanması için öncelikle bölge ülkeleri arasında diyalog ve bu suretle güven ortamının oluşturulması gerektiğinden hareketle, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu adı altında bir inisiyatif geliştirdik.
Üç Kafkasya ülkesi ile Rusya Federasyonu ve Türkiye'nin dahil olacağı bu girişimin Ermenistan dışındaki müstakbel üyeleriyle son dönemde Devlet ve Hükümet Başkanları ile Dışişleri Bakanları düzeyinde yoğun temaslarımız oldu.
Ziyaretim vesilesiyle, Ermenistan Cumhurbaşkanı ile bu girişimimiz hakkında görüş alışverişinde bulunma imkanım olacak.
İnisiyatifin sahibi olarak, bu hususun bizzat tarafımızdan muhataplarına aktarılacak olması ayrı bir önem taşımaktadır.
Ziyaret vesilesiyle Ermenistan Cumhurbaşkanı ile yapacağım görüşmede, Kafkasya'daki gelişmelerin yanı sıra, Yukarı Karabağ ihtilafı ve ikili ilişkiler de gündeme gelecektir.
Bugün oynanacak olan bu maçın, ortak tarihi paylaşan iki halkın yakınlaşmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılmasına vesile olmasını ve bölgesel dostluk ve barışın sağlanmasına katkıda bulunmasını ümit ediyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle şimdiden Milli Takımımıza başarılar diliyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı