Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyelerinin Ülkemize Yapacakları Ziyaret

01.09.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silajdziç, anılan görevi rotasyona tabi olarak 8 aylık süreler için dönem dönem yürüten Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin diğer iki üyesi Nebojsa Radmanoviç ve Zeljko Komşiç'le birlikte, Sayın Cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak ülkemizi 3-4 Eylül 2008 tarihlerinde ziyaret edecektir.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyelerinin ülkemize yapacakları bu ziyaret sırasında, Türkiye ile Bosna-Hersek ilişkilerinin tüm yönleriyle ele alınması, ayrıca bölgesel ve çok taraflı konularda görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir.

Yüksek Konuklarımız, 3 Eylül'de Ankara'daki temaslarını takiben İstanbul'u ziyaret edecek olup, bu vesileyle 4 Eylül 2008 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilecek Türkiye-Bosna-Hersek İş Konseyi Toplantısı'na da hitap edeceklerdir.

Bilgi Notu:

Bosna-Hersek'ten Türkiye'ye Devlet Başkanı düzeyinde son ziyaret 3-4 Temmuz 2002'de; Türkiye'den Bosna-Hersek'e ise 10-11 Nisan 2006 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.

2002 yılında olduğu gibi, bu ziyarette de Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin tüm üyelerinin yer alması, Bosna-Hersek Devletinin yanısıra, Bosna-Hersek'in kurucusu olan Boşnak, Sırp ve Hırvat toplumlarının da bilfiil temsil edilmeleri bakımından anlamlıdır.

Bosna-Hersek'in Türk halkının gönlündeki özel yeri, bu ülkeyle ilişkilerimizin ve yakın işbirliğimizin arttırılarak sürdürülmesini daha da önemli kılmakta olup, iki ülke arasında bu iradenin karşılıklı olduğu memnuniyetle kaydedilmektedir.

Bosna-Hersek'le ikili münasebetlerimiz, özellikle siyasi ilişkilerimiz ve karşılıklı üst düzey temaslarımız memnuniyet verici bir düzeyde seyretmekte olup, ekonomik ilişkilerimiz ise aynı seviyede olmamakla birlikte, olumlu yönde ciddi bir seyir izlemektedir.

Siyasi alanda gerek uluslararası toplumla beraber, gerek tek başına Bosna-Hersek'in yanında olan Türkiye, halen ülkenin geleceğini teminat altına almak için kurulan Barışı Uygulama Konseyi Yönlendirme Kurulu'nda, NATO imkân ve kabiliyetleriyle görev yapan AB'nin EUFOR-ALTHEA harekâtına asker sayısı bakımından ikinci sırada iştirak etmekte ve AB Polis Misyonunda yer almaktadır.

Ekonomik alandaki ilişkilerimizin ahdi zemini tekemmül etmiş olup, ikili ticaret hacmimizin ve ihracatımızın özellikle Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girdiği 2003 yılından bu yana ciddi bir ivme kazandığı görülmektedir. Büyük çoğunluğunu ihracatımızın oluşturduğu, 2007 yılı itibariyle 466,5 milyon Dolara ulaşan ikili ticaret hacminin 2008 yılında da ciddi artış kaydetmesi beklenmektedir. Bosna-Hersek'de son üç yıl içinde üç kez Türk İhraç Ürünleri Fuarı düzenlenmiştir. İstanbul Ticaret Odasınca 7-11 Kasım 2007 tarihleri arasında düzenlenen 200'e yakın firmanın katıldığı son fuar da çok başarılı geçmiştir.

Bosna-Hersek'e yabancı yatırımcıların çekilmesi için sürdürülen reform çalışmaları çerçevesinde devlet düzeyinde "Yabancı Yatırım Yasası"yla medya ve silah sektörleri hariç yatırımlar üzerindeki kısıtlamalar kaldırılmış, devlet düzeyinde tek bir vergi ve gümrük politikası yürürlüğe girmiş, KDV uygulaması başlatılmıştır. Bosna Hersek'te, hidroelektrik, ağaç sanayi, mobilya, hayvancılık, turizm, madencilik, gıda, perakende zincir mağazacılık ve et üretim sektörleri gelecek vaat eden başlıca alanlar olup, ülke ayrıca, demir, kömür, boksit, cıva, asbest, tuz ve manganez yataklarına sahiptir.

Bosna-Hersek'te Türk yatırımlarının artması ikili ticaretimizde Bosna-Hersek mamullerinin oranını da kuşkusuz yükseltecektir. Bu ziyaret vesilesiyle İstanbul'da gerçekleştirilecek İş Konseyi toplantısının ikili ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi bakımından çok faydalı olacağına inanılmaktadır.

Bosna-Hersek'le ilişkilerimizde kültürel boyut da önemli bir yer tutmakta olup, ülkede savaş sırasında yıkılan veya zarar gören kültür varlıklarının aslına uygun olarak yeniden yapılmasına, onarımına ve korunmasına Türkiye tarafından her türlü maddi ve manevi destek verilmektedir.
Yazdır Paylaş Yukarı